Písek při opravě hřiště ušetřil miliony, stát mu proto odebral dotaci

Písek – Písecká radnice snížila pomocí výběrového řízení cenu za opravu chátrajícího sportovního areálu téměř o polovinu. Stát ji za to ovšem příliš neocenil, spíše naopak – městu odebral již slíbenou sedmimilionovou dotaci. Podle úředníků si totiž Písek nyní může rekonstrukci zaplatit ze svého. Je to trest za transparentní veřejnou zakázku, stěžují si na ministerstvo školství zastupitelé města.

Ten areál už dosloužil, je tam potřeba opravit hřiště na fotbal, volejbal, basketbal, hodnotí stav desítek let starého sportovního areálu Rudolf Koraba z píseckého městského úřadu. Během školního roku sem dochází děti ze dvou základních škol na tělocvik, úroveň sportoviště tomu ovšem neodpovídá.

Radní se po letech plánů konečně rozhodli k rekonstrukci. Původně měly opravy podle projektu vyjít na 18 milionů korun, město proto požádalo stát o dotaci. Ministerstvo školství sice peníze na opravu sportovních areálů zpravidla věnuje sportovním organizacím, v případě Písku ale podle náměstka Jana Kocourka udělilo výjimku – jihočeskému městu tak bylo přislíbeno 7 milionů korun.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Nakonec ale ze státního rozpočtu na chátrající sportoviště nepřijde ani koruna. Písecké radnici se totiž podařilo konečnou cenu oprav snížit na necelých 10 milionů. Pro ministerstvo to znamenalo jediné: město si může rekonstrukci zaplatit ze svého. „Chápeme to jako trest za transparentní výběrové řízení a snahu ušetřit peníze,“ nechápe rozhodnutí úřadu písecký starosta Ondřej Veselý.

Jelikož se bude Písek muset při investici obejít bez státní dotace, budou o rekonstrukci sportovního areálu znovu rozhodovat zastupitelé.