Osud Janských Lázní je stále na vážkách

Trutnov - V Janských Lázních se bude dál léčit. Přitom ještě před měsícem to tak vůbec nevypadalo. Úřednící ministerstva zdravotnictví mluvili o likvidaci a rušení většiny procedur, které známé lázně pacientům poskytují. Zatím se je tedy podařilo udržet, ale vyhráno ještě není. Státní vřídla projdou rozsáhlými změnami.

Janské Lázně bez lázní si snad nikdo ani nedokáže představit. A přece to ještě v listopadu vypadalo, že úředníci zdejším léčivým pramenům zavřou kohouty. „Pokud by ministerská vyhláška prošla v té podobě, jak je navržená, znamenalo by to konec Janských Lázní,“ říká ředitel Státních léčebných lázní Janské Lázně Roman Koudele. „Do Janských Lázní jezdíme dvakrát do roka. Kdyby lázně nefungovaly, vůbec nevím, kam by maminky jezdily, protože děti tam dělají velké pokroky,“ uvádí matka pacienta Adriana Janderová.   

Novinka měla přijít prvního ledna, ale nepřišla. Naštěstí, říkají místní i pacienti. Část lázeňských lůžek se ale bude muset přeměnit na léčebný rehabilitační ústav. „Do odborných léčebných ústavů mají pacienti snazší přístup než do lázní,“ vysvětluje Roman Koudele. 

Hlavně se to ale projeví ve zdejší obecní pokladně. Od pacientů rehabilitačního ústavu totiž radnice nemůže vybírat takzvaný lázeňský poplatek. „Pacienti lázní přispějí do našeho rozpočtu zhruba jedním milionem a třemi sty tisíci korunami. Výpadek osmi procent z rozpočtu by pro nás byl opravdu velký,“ netají se obavami starosta města Jiří Hradecký. 

Ani tak ale nemají Janské Lázně do budoucna jistotu. Tu jim má přinést teprve nový seznam léčebných procedur, který připravuje ministerstvo zdravotnictví. Původně mělo ministerstvo rozhodnout o osudu zdejších lázní do konce roku, pak lhůtu prodloužilo o šest měsíců. Jasno tedy bude nejdřív v červenci.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)