Zastřelení Roma v Tanvaldu může vyvolat napětí, obává se starosta

Tanvald – Starosta Tanvaldu Petr Polák (ODS) se obává, že smrt dvaadvacetiletého Roma, který byl zastřelen při silvestrovské noci, může vést k eskalaci napětí ve městě. Podle předběžného vyšetřování na mladíka střílel 63letý muž, při konfliktu byl zraněn o dva roky starší bratr zastřeleného. Údajného střelce policie zadržela, po výslechu ho propustila. Nepokoje mohou podle starosty Poláka propuknout už v sobotu, kdy proběhne pohřeb zastřeleného muže. Romové totiž chtějí pohřeb doprovodit demonstrací.

Pohřeb zastřeleného mladíka je naplánován na jedenáct hodin dopoledne, o tři hodiny později začne protestní průvod Romů městem. Organizuje ho Štefan Gorol z novoborského Česko-romského občanského sdružení. Starosta Tanvaldu se v souvislosti s demonstrací obává problémů. Oficiálně ohlášena však demonstrace zatím není. „Velice důsledně monitorujeme situaci, budeme se snažit, aby k něčemu takovému nedošlo,“ prohlásil Petr Polák. Radnice je podle něj kvůli tomu v kontaktu s policií, která posílila hlídky. „Chodí jich víc. Teď budeme hlavně jednat o sobotě, o době toho pohřbu,“ dodal starosta.

Střelec je volný, možná jednal v sebeobraně

Incident se stal asi hodinu a půl po začátku roku na okraji Tanvaldu u železniční trati směrem na sousední Desnou. Střelce policie z ničeho neobvinila, proto je po výslechu volný. „Vazba jako úkon může přicházet v úvahu jen proti obviněnému, takže osoba, která byla vyslechnuta, byla propuštěna na svobodu ze zadržení,“ zdůraznila krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Podle Poláka starší muž na mladíka opravdu střílel. „Jde jen o to, zda to bylo v sebeobraně, nebo to byl útok,“ upozornil starosta. Propuštění střelce si vysvětluje tím, že policie se zatím spíše přiklání k verzi o sebeobraně. Dvě vyšetřovací verze policie potvrdila i státní zástupkyně Bradáčová, která se ale k případu do konce týdne nebude dále vyjadřovat.

Rodině zastřeleného se však postup policistů a státní zástupkyně nelíbí. „Ten střelec je bývalý policista, tam bude nějaký kontakt. Na zástupkyni podáme trestní oznámení, budeme si stěžovat,“ sdělil otec mladíka serveru Romea.cz. Bradáčová jejich kritiku odmítla. „Státní zástupce se řídí zákonem o státním zastupitelství a zbytkem právního řádu a nesmí podlehnout veřejnému mínění,“ uvedla.

Rozhovor s Petrem Polákem (zdroj: ČT24)

Do Tanvaldu dnes přijelo několik členů Česko-romského občanského sdružení z Nového Boru na Českolipsku, které se v létě angažovalo po mačetovém útoku několika Romů na hosty v jednom z novoborských barů. Předseda sdružení Štefan Gorol označil střelbu na mladé Romy za popravu. „Nic neměli v ruce. A pokud by měli, tak by měl (údajně napadený muž) dvakrát vystřelit do vzduchu a až potřetí třeba do nohy nebo do ruky. Ale on je normálně popravil,“ prohlásil.

S mladíky byly problémy, tvrdí starosta Polák

Do města se v posledních letech přistěhovalo Romů více. Vznikly proto obavy, že by se situace mohla vyhrotit podobně jako ve Šluknovském výběžku nebo právě v Novém Boru. Rodina mladíků ale ve městě žije dlouhodobě. Podle tanvaldského starosty Petra Poláka s jejich rodiči nebo babičkou výraznější problémy nebyly. Pro mladíky to ale neplatí, v minulosti už se prý do křížku se zákonem dostali. „Myslím si, že ti dva mladí čistý rejstřík nemají, byly s nimi určité problémy,“ poznamenal starosta pro Studio 6.