Fukušima v Ostravě? Umělci protestují proti stavbě v centru města

Ostrava – V Ostravě se staví nová atomová elektrárna. Tuto šokující informaci se dozvědí lidé poté, co zhlédnou reportáž od autorů Vladimíra Skórky a Martina Šimíčka. Zpravodajský materiál je ovšem pouze fiktivní a tvůrci jím chtějí dát najevo svůj nesouhlas s podobou rozsáhlého administrativního centra Nová Karolina. Kancelářské a obchodní prostory totiž podle nich nápadně připomínají vzhled v minulém roce havarované jaderné elektrárny Fukušima.

„Z určitých pohledů to vypadá strašně škaredě a nezvykle podobně k atomové elektrárně,“ hovoří o rozsáhlém komplexu kanceláří, obchodů a bytů Vladimír Skórka. Nápad natočit fiktivní reportáž, jež upozorňuje na nepěkný vzhled administrativního centra, prý dostal, když viděl, co má v centru Ostravy vyrůst. Označení Fukušima pro projekt Nové Karoliny ovšem autoři dokumentu sami nevymysleli, odborná veřejnost a umělci prý takto budovy označují již delší dobu.

Město Ostrava se na projektu nijak finančně nepodílí, pozemky v Nové Karolině prodalo soukromým investorům. Magistrát totiž v minulosti na podobu administrativních budov vypsal dvě architektonické soutěže, s jejich výsledky ale nebyli radní ani soukromníci spokojeni. „Byly vypsány minimálně dvě soutěže, o projekt ale nebyl zájem. Protože jsme chtěli, aby se na tomto území stavělo, šli jsme cestou prodeje pozemků,“ uvedl náměstek ostravského primátora pro životní prostředí Dalibor Madej.

Jak budou vypadat budovy v centru města, se podle filmových tvůrců v severomoravské metropoli řešilo několik let, kauza Nové Karoliny a s ní související architektonické soutěže byly dlouhodobě výrazným tématem. Přesto byli Skórka a Šimíček výsledkem zklamáni. „Cítili jsme se tak trochu napáleni tím, co jsme se dozvídali v průběhu let,“ stěžuje si hudebník Skórka.

V ostravské lokalitě Nová Karolina se staví asi 25 000 metrů čtverečních kancelářských ploch, dalších 3 700 metrů čtverečních plochy je určeno pro maloobchodní prodejny, počítá se i s obytnými prostory. Projekt za více než miliardu korun byl dva roky pozastaven, v létě do něj vstoupili noví investoři, a tak se stavba opět rozjela.

Podle scenáristy Šimíčka se obyvatelům Ostravy nové architektonické dílo nelíbí, filmaři proto pomocí reportáže chtěli dát lidem možnost vyjádřit se. „Chtěli jsme, aby se alespoň trochu hnuly ledy, poznamenal Šimíček, moc šancí svému protestu ale nedává. “Teď už se s tím bude dát těžko něco dělat," uzavřel. Stavba by měla být dokončena nejpozději na jaře příštího roku.

Budí emoce. A to je dobře

Ostravskému náměstkovi Daliboru Madejovi negativní reakce ze strany Ostravanů příliš nevadí, spíše v nich vidí příslib. „Jestli takováto stavba, která ještě není dostavěna, budí emoce, tak je to pro mě dobrá zpráva, protože z toho může vzejít něco dobrého,“ prohlásil politik a osud ostravské Fukušimy v té souvislosti přirovnal k pražskému Tančícímu domu. „Do dneška budí emoce, a přesto se na něj jezdí dívat turisté z celého světa,“ dodal.

Ostravská Fukušima ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)