Recidivista si má odsedět 18 let za zabití ze žárlivosti

Ostrava – Devětapadesátiletý Alexandr Baláž předloni v listopadu dupl svému známému na břicho a stejně starý muž zraněním později podlehl. Ostravský krajský soud za to nebezpečného recidivistu poslal na 18 let do vězení. Podle obžaloby navíc odsouzený zbil svou přítelkyni, úderem jí zlomil čelist. Rozsudek ještě není pravomocný. Baláž tvrdí, že je nevinný. Na místě se proto proti výši trestu odvolal.

Důvodem údajného zabití kamaráda byla zřejmě žárlivost. Alexandr Baláž totiž u něj i s přítelkyní bydlel v bytě v Českém Těšíně a bytný se zde k ženě měl chovat nevhodně. Loni 1. listopadu všichni společně s dalšími hosty popíjeli alkohol. Baláž ve své první výpovědi na policii připustil, že známý jeho přítelkyni osahával na intimních místech. Připustil ale jen to, že do kamaráda strčil, a ten upadl na zem. Další z návštěvníků s ním pak začal třást. Podle odsouzeného by právě on mohl nést odpovědnost za smrt majitele bytu.

Státní zástupce Vít Legerský, který si na vyjádření k rozsudku ponechal zákonnou lhůtu, se ale na průběh opileckého večírku dívá zcela jinak. Podle obžaloby Baláž kamaráda nejprve udeřil pěstí do obličeje. Když pak napadený ležel na zemi, velkou silou mu dupl na břicho. Tím mu způsobil rozsáhlá vnitřní zranění.

Podle obžaloby navíc o několik měsíců dříve napadl na Frýdecko-Místecku svou přítelkyni, které zlomil čelist. Soud jej tak uznal vinným z ublížení na zdraví a z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti. Podle základní trestní sazby mu hrozil maximálně šestnáctiletý trest. Vzhledem k tomu, že byl v minulosti už několikrát odsouzen jako zvlášť nebezpečný recidivista, například za loupež, soud mu udělil přísnější trest.