Pražská zoo se může pochlubit novoročními přírůstky

Praha – S příchodem nového roku přišla v pražské zoo na svět i ojedinělá mláďata. Ještě před silvestrovskou půlnocí se vylíhly tři želvičky pardálí. Další tři mláďata druhé největší suchozemské želvy afrického kontinentu se vylíhly až za zvuků novoročního ohňostroje.

V dospělém věku tyto želvy dorůstají sedmdesáti centimetrů a mohou vážit až padesát kilogramů. Tento nový odchov je již druhou generací želv pardálích vylíhlých v pražské zoo. Přesto se malé želvičky mohou pochlubit jednou specialitkou při svém příchodu na svět: „Do plazí líhně jsme pořídili vinotéku, která umožňuje udržovat ideální teplotu a vlhkost důležitou pro probuzení života v želvích vejcích. Mláďata, která se nyní líhnou, jsou prvními plody této nezvyklé metody,“ vysvětlil kurátor chovu plazů Petr Velenský. „Vejce byla třetí den po snesení umístěna do vinotéky a při 13 stupních a 75 procentech vlhkosti si tam pobyla 126 dní. Poté byla přenesena do líhně, vyhřáté na 31 stupňů. V ní pak probíhala inkubace přesně tři měsíce.“

Mládě želvy pardálí
Zdroj: ČT24/Zoo Praha

Pražská zahrada se ovšem také může pochlubit mládětem zoborožce kaferského, které se vylíhlo na Štědrý den. Z vajíčka sneseného 16. listopadu se za 39 dnů prodral ptačí drobeček o váze pouhých 69 gramů. První vánoční dárek se ale vylíhl rodičovsky nezkušenému páru, takže bylo mládě pro jistotu vloženo do inkubátoru a krmeno uměle. Když po čtyřech dnech dostatečně zesílilo, opět se vrátilo k samici.

Mládě zoborožce kaferského
Zdroj: ČT24/Zoo Praha
Zoborožec kaferský
Zdroj: ČT24/Zoo Praha

Ačkoli se jedná již o 18. mládě zoborožce kaferského vylíhnuté v historii Zoo Praha, není jejich odchov stále samozřejmostí. V evropských zahradách byl tento druh odchován poprvé v Zoo Praha v roce 1994.

Mládě zoborožce kaferského
Zdroj: ČT24/Zoo Praha