Vězni z Mírova si postavili maketu věznice

Mírov - Model káznice vyrobený z lepenky dodělávají v těchto dnech vězni v Mírově na Šumpersku. Pracují na něm už více než rok. Nešetřili ani detaily. Na nádvoří káznice nechybějí stromy, pohybují se tam lidé a svítí osvětlení. Podrobné znalosti o věznici by však k případnému útěku využít nemohli. Maketa totiž vzniká z podoby hradu staré téměř 90 let. Vězni měli k dispozici dobovou fotografii z roku 1923. Hotový model bude vystaven v nové vzorkovně nábytku, který odsouzení na Mírově vyrábějí.

Vězni na modelu pracují ve volném čase v rámci vlastní terapie. Využívají především lepenku, ale i zmrazené houbičky na nádobí, které si postrouhali na struhadle. „Na maketě se finišuje, už chybí jen dodělávky. Představeno by to mělo být v březnu,“ řekl zástupce ředitele věznice Tomáš Keprt.

Řediteli k narozeninám

Na maketě o rozloze 1,5 metru čtverečních pracuje pět vězňů - jeden „stavitel“ a čtyři pomocníci. Ve zmenšené podobě mírovského hradu, kde si odpykává tresty i několik doživotních vězňů, stojí stromy a nechybějí ani lampičky. Model má i reálnou barvu káznice. Jeho výroba strhla i zaměstnance. Zástupci věznice s úsměvem říkají, že model má být představen v březnu, kdy má ředitel narozeniny. Sám šéf káznice Vladimír Lang přitom přiznává, že maketa je jeho splněným snem. „Je to velice hezké, chodím se na to dívat. Byl to můj sen udělat maketu Mírova, už jako zdejší pedagog jsem to prosazoval, ale tehdy se to se zájmem nesetkalo,“ uvedl ředitel.

Vězení Mírov
Zdroj: ČT24

Maketa věznice bude vystavena pod sklem v nové vzorkovně nábytku, který se v jedné z nejstřeženějších věznic v zemi vyrábí. „Vzorkový nábytek budeme vyrábět v únoru, bude to ukázka toho, co se dá v prostorách věznice vyrobit. Bude tam různé kování či typy dvířek. Podobat se to bude firmám, které podobné vzorkovny mají,“ doplnil Keprt. Přístup do ní budou mít i lidé zvenčí. Vzorkovna se bude nacházet v budově stojící před střeženým objektem káznice.

Mírovská věznice patří mezi nejstarší káznice v zemi. Její počátky se datují k září 1858, kdy bránou prošel první vězeň jménem Přibyl. Proč si šel do cely odpykat trest, se ale v historických záznamech nedochovalo. Hrad, ve kterém věznice sídlí, byl založen v polovině 13. století. Od doby zahájení provozu se za zdmi káznice vystřídaly tisíce trestanců.