Autem na lesní cesty kolem Lopeníku za 200 korun

Lopeník (Uherskohradišťsko) – Kdo bude chtít jezdit autem po obecních cestách u Lopeníku v Bílých Karpatech, zaplatí mýtné 200 korun. Podle vedení obce jezdí po cestách od horské chaty Jany k Lopenickému sedlu a dále k lokalitě Bošáčky mnoho aut, která komunikaci ničí. Poplatky za vjezd budou muset platit chalupáři a houbaři, ale také dělníci s nákladními auty a traktoristi. Nedotknou se pouze majitelů domů v dotčených lokalitách.

Řidiči, kteří si budou muset připravit k cestě za Lopeník 200 korun, dosud na vyjmenované cesty vlastně nesměli, značky zakazovaly vjezd všem s výjimkou místních obyvatel. Přesto trasy využívali, aby si zjednodušili cestu – a silnice podle toho vypadala. Například za deštivého počasí byly cesty často znečištěny blátem z kol traktorů. 

Vedení obce už ale došla trpělivost a od řidičů, kteří na cestě nemají co dělat, začne vybírat poplatky, nejvíce od podnikatelů s těžkými vozidly. „Vyšší částky zaplatí především ti, kteří dnes cesty neoprávněně využívají k výdělečné činnosti,“ vysvětlil záměr nové vyhlášky starosta Lopeníka Antonín Dulínek. Řidiči nákladních vozů a traktoristé tak za povolení vjezdu zaplatí ročně až 5 000 korun.

Majitelé domů v dotčených lokalitách budou od poplatku osvobozeni, na vybudování zpevněné cesty totiž v minulosti přispěli z vlastních kapes. Chalupáři potom mohou podle Dulínka využít tisícikorunový roční paušál. Jednorázový poplatek ve výši 200 korun nejvíce pocítí houbaři, kteří do těchto lokalit přijíždějí pouze několikrát za rok.

Mýtné jako příspěvek na údržbu

Přestože je využívání místních a účelových komunikací podle zákona bezplatné, vedení obce má právo od řidičů, kteří cesty využívají, požadovat příspěvek na jejich údržbu. Vybírat se začne zřejmě na jaře. Dnes jsou totiž cesty pokryté sněhem, a proto nesjízdné. Obec bude mít alespoň dostatek času nechat vyrobit značky.

Kolik zaplatí řidiči?

Jednorázový poplatek za vjezd (platí jeden kalendářní den): 200 korun
Paušální poplatky na celý rok:
- osobní auta: 1 000 korun
- nákladní vůz do 10 tun a traktor do 80 kW: 3 000 korun
- ostatní vozy nad 10 tun a traktory nad 80 kW: 5 000 korun

Od poplatku jsou osvobozeny sanitky a vozidla záchranné služby, obecní vozidla, lidé, kteří přispěli na vybudování silnice.

Malá obec Lopeník v Bílých Karpatech má pouze 170 obyvatel. Její roční rozpočet nepřesahuje dva miliony korun, ve svém katastru však má přes 30 kilometrů nejrůznějších silnic a cest.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)