Úředníci vytipovali v Olomouci 25 nebezpečných domů

Olomouc – Kontroloři stavebního úřadu odhalili v Olomouci dvacet pět rizikových domů. Vyplývá to z výsledků revize, do které se úředníci pustili po tragédii z loňského října, kdy pod zřícenou štítovou zdí domu zemřela žena. Seznam problematických domů by měl být kompletní na konci února. Zatím však zůstává tajný.

Úředníci nechtějí zveřejnit, které domy jsou v Olomouci potenciálně nebezpečné. Tajný soupis problematických domů v centru Olomouce, na které kontroloři upozornili, nicméně narůstá. Na konci listopadu jich bylo deset, teď jich je o patnáct víc. „Vznikl seznam 25 objektů, na kterých se pracovníkům stavebního úřadu něco nezdálo. Je ale nutno upozornit na to, že u žádné z těchto budov nebyla zjištěna závada, která by bezprostředně ohrožovala život nebo zdraví občanů,“ uklidňuje mluvčí olomouckého magistrátu Jana Doleželová.

Hlavní část pátrání po domech, u kterých byly na fasádě vidět závady, mají úředníci za sebou. Nejčastěji našli poškozené střešní římsy. „Nehrozilo bezprostřední nebezpečí, ale bylo tam riziko, že do těch konstrukcí říms může zatékat voda, byly tam typické mapy,“ popisuje statik Jaromír Vrba.

Úředníci kontrolovali nebezpečné domy v Olomouci
Zdroj: ČT24

„V jednom případu museli pracovníci stavebního úřadu vyzvat majitele, aby předložil statický posudek, že ten dům není v havarijním stavu,“ dodává Jana Doleželová.

Až další prohlídky a měření statika ale skutečně ukážou, zda a do jaké míry jsou vytipované domy nebezpečné. S majiteli o tom budou jednat. V domě na ulici 8. května, odkud se zřítila štítová zeď, už majitel požadavky statika a úředníků splnil. Kromě kontrol domů si město zadalo i seismický průzkum. Má dát odpověď na to, zda domy trpí otřesy z městské dopravy. Výsledky měření mají být známy v příštím týdnu.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)