Shořelou historickou rozhlednu nahradí nová

Tábor – Na vrchu Hýlačka nedaleko Tábora by místní lidé opět chtěli postavit rozhlednu. Vyhlásili proto v Jihočeském kraji sbírku, první příspěvky už se sešly. Původní rozhledna Hýlačka o silvestru shořela, jednalo se přitom o nejstarší dřevěnou rozhlednu v Česku a technickou památku.

Rozhledna Hýlačka z roku 1920 byla klenotem táborské místní části Větrovy. Místní lidé pomáhali Klubu českých turistů s údržbou, drželi na ní služby, zhasínali světla, zavírali okna. Na silvestra o ni však přišli. Dnes se přišli na spáleniště, které po osmnáctimetrové dřevěné stavbě zbylo, rozloučit. „Toto místo považujeme za jakési náměstí,“ zdůraznil význam rozhledny pro obyvatele Větrova místní obyvatel Jan Komzák.

Místní chtějí Hýlačku opět vzkřísit, proto už začali organizovat sbírku na novou rozhlednu. Zapojí se do ní Jihočeský kraj i Tábor, příspěvky slibily i některé firmy. „Spousta lidí se ozývá, že by chtěla na rozhlednu přispět,“ poznamenal Radek Přílepek z KČT. Celkem je třeba sehnat nejméně dva miliony korun, vzniknout by tentokrát měla z nehořlavých materiálů.

Zatím je ale vrchol kopce nepřístupný a zůstane tak nejméně do konce týdne, kdy chce klub turistů uklidit ohořelé trosky. Nová rozhledna bude stát nejdříve za dva roky.

Konkrétní důvod silvestrovského požáru hasiči neznají. Rozhledna mohla vzplát od nedopalku cigarety, elektrického zkratu nebo doutnající světlice. Takřka vyloučeno však je úmyslné zapálení památky. „Policejní pes provedl ohledání, nepotvrdil přítomnost akcelerantů, jako je benzin či zápalné látky,“ uvedla mluvčí hasičského sboru Vendula Matějů.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)