KRNAP razantně šetří, omezuje i povinnosti

Vrchlabí – Razantními úsporami vstoupil do nového roku Krkonošský národní park. Kvůli stále nižším příspěvkům od ministerstva životního prostředí musí omezovat informační centra. Dlouhodobě ohrožena jsou také dvě krkonošská muzea, která KRNAP provozuje. Ještě v roce 2009 hospodařil KRNAP s téměř dvěma sty milionů. Letos potřebuje vyjít s částkou o osmdesát milionů nižší.

„Snažíme se omezit veškeré aktivity, které pro nás nejsou ze zákona povinné a jsou tedy zbytné. Šetříme ale i na aktivitách, které jsou pro nás povinností,“ uvedl Radek Drahný, tiskový mluvčí KRNAPu.

Ztráta by byla obrovská

Na konci roku se zavřely dveře infocentra v Obřím dole v Peci pod Sněžkou a již v létě prořídly turistické informační sruby na hřebenech. „Ze sítě letních turistických srubů, které jsme v minulosti provozovali, zůstávají otevřené pouze dva pro letní sezonu na nejfrekventovanějších turistických stezkách u Vrbatovy boudy a u Dívčích lávek,“ oznámil Radek Drahný.

Uzavření hrozilo také muzeu v Jilemnici. Jenom za loňský rok ho přitom navštívilo 27 tisíc lidí. Což činí dokonce o třetinu větší návštěvnost než předloni. „Ztráta by to byla obrovská, protože muzeum tady existuje jako jedno z ohnisek zdejšího kulturního života. Nesmíme ani zapomenout, že z muzea profituje celý kraj, a to tím spíše, že řada lidí sem jezdí cíleně,“ vysvětluje ředitel Krkonošského muzea v Jilemnici Jan Luštinec.

Otevřené nakonec muzeum zůstalo díky půlmilionové dotaci od města. „Nerodí se to pochopitelně lehce. Pět set tisíc je suma, která je nepochybně vidět. Město bylo postaveno před volbu omezit, nebo zachovat. Rozhodli jsme se jednoduše zachovat,“ komentuje to Vladimír Richter, starosta Jilemnice za ODS. Podobně své muzeum zachránili i v Pasekách nad Jizerou – zatím však pouze na dva roky.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)