Česká Lípa chce šetřit na seniorech

Česká Lípa – V České Lípě končí po čtyřech letech sociální služba pro starší spoluobčany seniorauto. Neobejde se totiž bez 150tisícového příspěvku od místní radnice. Ta ale letos peníze kvůli úsporám nepošle. Senioři přitom službu chválili a byli na ni zvyklí.

Senioři používali speciální auto k cestám na vyšetření do nemocnic, do lékáren nebo za každodenními nákupy. Mezi uživatele seniorauta patří i Marta Hájková, které ztěžují pohyb nedávno operovaná kyčel i problémy se srdcem. „Jsem takhle samostatná. Kdo by mi nakoupil? Děti jsou v práci,“ říká Marta Hájková.

Seniorauto funguje v České Lípě čtyři roky. Za tu dobu vykázalo přes 11 tisíc jízd. „Chodím s nimi do obchodu, abych jim pomohla nakoupit. Odnesu jim to až do bytu, vyzvedávám v lékárnách léky, chodím s nimi na úřady,“ vyjmenovává provozovatelka služby Lenka Hertrampfová.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Senior zaplatil za jednu jízdu včetně dovozu domů fixní částku 50 Kč. Bez ohledu na to, kolik ujel kilometrů. Zbytek nákladů hradil příspěvek od radnice. Ročně šlo o 150 tisíc korun. Město chce teď službu nahradit taxikáři. Prý to bude levnější. Na kolik ale jedna jízda vyjde a co všechno bude v ceně, zatím radnice neví. „Město v tuto chvíli hledá jiný způsob přepravy. Jednáme s taxislužbou,“ uvedla mluvčí měststského úřadu Kateřina Urbanová.

Za zachování služby se postavili i místní praktičtí lékaři. ODS, která českolipské radnici vládne, navíc seniorauto lidem před volbami slibovala. Provozovatelka seniorauta se nevzdává. Oslovila všechny zastupitele, kteří budou o příspěvku znovu rozhodovat koncem ledna.