Ústí shání nové trolejbusy

Ústí nad Labem – Do ulic Ústí nad Labem vyjede 26 nových trolejbusů. Městský dopravní podnik vypsal výběrové řízení na jejich dodávku, která má nahradit stárnoucí vozidla typu 15Tr od Škody Ostrov. Zájemci mohou podávat nabídky do 13. února, předpokládaná cena 26 trolejbusů činí 340 milionů korun. Dopravnímu podniku by měla 40 procent vydaných peněz pokrýt evropská dotace.

Náhradu stárnoucích „patnáctek“ má tvořit šestnáct patnáctimetrových a deset osmnáctimetrových (kloubových) trolejbusů. Výsledek soutěže by mohl být znám koncem března. „Pokud půjde vše dobře, mohly by přijít první čtyři vozy ještě do konce roku 2012,“ uvedl ředitel ústeckého dopravního podniku Tomáš Kraus. Další vozy by měly následovat v příštích letech. Ze starých trolejbusů chce dopravní podnik nadále provozovat jen ty, které se už podrobily aspoň dílčím modernizacím.

Potíž může mít dopravce s financováním nákupu. Poté, co získá evropskou dotaci, bude muset stále zaplatit 200 milionů korun. Ty chce získat půjčkou, kterou však dosud nesehnal.

Trolejbusy jezdí v Ústí nad Labem od roku 1988, jejich vozový park ale takřka neprošel obměnou. Nejrozšířenější vozy typu 15Tr koupil dopravní podnik na konci 80. a v průběhu 90. let, kdy došlo k nejzásadnějšímu rozšíření trolejbusové sítě. Dnes je průměrné stáří ústeckých trolejbusů nejvyšší v zemi.