Obavy ve Vysočanech: Z ČKD se stává druhá Sapa

Praha – Tam, kde kdysi vznikaly stroje, stojí dnes vietnamská tržnice. V areálu bývalé ČKD v pražských Vysočanech vznikl velkoobchod s textilem pozvolna, teď už je však nepřehlédnutelný. Radnici Prahy 9 je tržnice trnem v oku, obává se, aby se z ní nestala obdoba nechvalně proslulé libušské tržnice Sapa. Prosincová razie v ČKD potvrdila, že není vše v pořádku – například majitel objektu nemá pro provoz velkoobchodu povolení.

Někdejší tovární haly ČKD v pražské Kolbenově ulici dnes patří společnosti Modela, která je pronajímá asijským prodejcům pro velkoobchod. Problémy s jejím provozem ale odhalili úředníci, hygienici i hasiči. „Není to sklad, to znamená, že veškeré vestavby, na které nemáme žádné povolení ani ohlášení, jsou v rozporu se zákonem,“ poukázal vysočanský místostarosta Marek Doležal. Závady odhalené při prosincové kontrole přesto nejsou tak závažné, aby inspektoři mohli tržnici zavřít. Radní se proto obávají, aby se z ní v tichosti nestala druhá Sapa.

Podle celníků to zatím není na pořadu dne, sami v textilním skladu žádné prohřešky neobjevili. "Přestože jsme nenašli žádné pochybení, v kontrolách budeme pokračovat, zdůraznil mluvčí celní správy Jiří Barták.

Vlastník hal se ke zjišťěným úředním nedostatkům odmítl vyjádřit, protože zatím prý nedostal žádné stanovisko k výsledku kontroly. Vysočanský stavební úřad už s ním ale zahájil správní řízení o pokutě, která může být až milionová, a o odstranění nepovolených vestaveb.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)