Situace v Novém Boru se uklidňuje, těžkooděnci ale zůstávají

Nový Bor - V Novém Boru se situace pomalu uklidňuje. Loni konflikt mezi místními a Romy vyvolala zdejší krvavá bitka v baru – známá taky jako mačetový útok. Těžkooděnci ale ve městě zůstávají dál. Pomohli snížit drobnou kriminalitu a náhodnými kontrolami působí i preventivně. Jejich nasazení na severu Čech zatím stálo 60 milionů korun.

Původně mělo osm těžkooděnců pomáhat běžným policistům v Novém Boru jen do konce loňského roku. Ve městě ale jednotka zůstává dál. Podle policejního prezidia se ale osvědčili, a tak tu budou sloužit ještě minimálně půl roku. „Tyto posilové jednotky zkontrolovaly 28 000 osob a přibližně 13 000 vozidel. Při své činnosti vypátraly také 132 celostátně hledaných,“ vyjmenovává mluvčí prezidia Jan Melša.

Do statistik se počítají i zadržení během demonstrací a pochodů pravicových extremistů. Těžkooděnci ale provádějí kontroly každý den. A právě to je podle místních důležité – že jsou vidět v ulicích. „Někteří občané to nesou tíživěji. Je tu daleko větší kontrola, a to i co se týká provozu silničních vozidel. Ale takto by koneckonců měla policie pracovat,“ uvedl starosta Jaromír Dvořák.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Naopak romské hlídky v prosinci skončily kvůli nedostatku peněz. Do ulic se ale vrátí v dubnu. Město chce zaměstnat čtyři romské poradce, které v hlídkách doplní vždy jeden strážník. V minulosti se taková kombinace osvědčila. „Povedlo se jim odhalit dvě Romky ze Slovenska při prodeji špatného zboží,“ říká velitel městské policie Jiří Zemanec.

Situace se v Novém Boru vyhrotila vloni v srpnu, kdy pětice Romů napadla mačetami návštěvníky jedné herny. Čtyři útočníky už policie obvinila z pokusu o vraždu. Ke zklidnění situace má přispět také úplný zákaz heren. Jde o nejpřísnější vyhlášku v Libereckém kraji. Automaty mají z Nového Boru zmizet do půl roku.