Chodce přejel vlak, dalšího shodila dodávka do příkopu

Hradec Králové/Tachov – Neznámý muž, který šel po kolejích, zahynul dnes večer pod koly vlaku nedaleko Hradce Králové. Železniční doprava mezi Hradcem a Pardubicemi musela být zastavena, dráhy zavedly náhradní autobusy. O mnoho bezpečněji však nebylo pro chodce ani na silnicích, na silnici u Částkova na Tachovsku narazila do skupiny pěších předjíždějící dodávka, jeden muž odlétl do příkopu a utrpěl vážné zranění.

Železniční nehodu u Hradce Králové podle drážních inspektorů pravděpodobně způsobil chodec, který neměl na kolejích před vlakem co dělat. „Bylo to na širé trati, vina tak bude pravděpodobně na straně chodce, který se pohyboval v kolejišti,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Nehoda způsobila velkou nepravidelnost v provozu vlaků na hlavní trati z Hradce Králové do Pardubic, spoje nabraly až hodinová zpoždění. „Největší zpoždění má rychlík číslo 994 do Liberce, a to 50 až 60 minut, u ostatních spojů se zpoždění pohybuje mezi deseti až 30 minutami,“ přiblížil mluvčí ČD Radek Joklík.

Muž, kterého na Tachovsku srazila dodávka, nehodu přežil, utrpěl ale vážná mnohačetná zranění na celém těle. Narazila do něj dodávka, jejíž řidička se rozhodla předjet několik dalších automobilů. Ačkoli podle některých zdrojů narazil vůz do třiadvacetiletého muže pouze zrcátkem, ten spadl do příkopu. Řidička pokračovala v jízdě a zastavila až v nedaleké Úšavě. Zraněného muže podle mluvčí záchranné služby Lenky Ptáčkové převezl vrtulník do plzeňské fakultní nemocnice.