Extrémně silný vítr a sníh zkomplikovaly dopravu

Praha – Silný nárazový vítr, sněžení i déšť dnes komplikovaly dopravu v Česku. Podle meteorologů problémy potrvají i zítra a během víkendu. Očekává se opět silný vítr a husté sněžení, díky kterému budou vznikat sněhové jazyky a závěje. Dnes počasí leckde způsobilo nehody, problémy nastaly hlavně ve vyšších polohách. Některé úseky silnic musely být uzavřeny, jiné jsou sjízdné jen s opatrností. Spadlé stromy a větve blokovaly silnice a přerušily provoz asi na desítce regionálních železničních tratí, v jednom případě se sesunul podmáčený svah. Ve většině případů trvaly výluky asi hodinu. Desítky domácností na východě Čech a na Moravě byly dopoledne bez elektřiny.

Velmi silný vítr dnes vál zejména v Krkonoších, na Sněžce v nárazech dosahoval rychlosti až 162 kilometrů v hodině. Rychlost větru tak výrazně překročila hranici orkánu, která je 118 kilometrů v hodině. Silné sněžení a vítr sužovaly zejména řidiče na Trutnovsku, Náchodsku, Semilsku, Bruntálsku i v dalších výše položených oblastech. Hasiči likvidovali desítky popadaných stromů, silničáři se snažili zprůjezdnit cesty radlicemi a sypači. 

V Náchodě byl dopoledne asi na dvě hodiny pro kamiony uzavřen hraniční přechod do Polska, nákladní auta neprojela ani přes přechod v Harrachově na Semilsku. Pro kamiony byl uzavřen vjezd do Bruntálu, sníh zastavil dopravu i na dalších dvou silnicích v okolí. Na Valašsku byl kvůli sněžení po ránu nesjízdný kopec směrem na obec Petrůvka na Zlínsku. Kvůli sněhovým jazykům a téměř nulové viditelnosti silničáři zavřeli také dvoukilometrový úsek silnice druhé třídy u krušnohorského Božího Daru. Všechny silnice se postupně podařilo zprůjezdnit. 

Silný vítr a sníh komplikoval dopravu (zdroj: ČT24)

Hasiči nemají klid

Ve větru nepoletoval jenom sníh, ale také stromy nebo střechy. Hasiči měli od rána napilno. Ti středočeští museli dnes vyjet několikrát. Ze silnic odstraňovali popadané větve, v Kralupech nad Vltavou dokonce museli zvedat sloup veřejného osvětlení. V Čelákovicích u Prahy se utrhl plech na střeše domu. Podobný zásah byl hlášen v Hořovicích na Berounsku, kde nápor vichru nevydrželo několik plechů na střeše sedmipatrového panelového domu.

V Jihlavě odstranily městské služby vánoční strom z Masarykova náměstí. Zůstat na něm sice měl až do příštího pondělí, ale v obavách, že vítr strom shodí, ho raději odnesli už teď. V Karviné se radnice ke stejnému kroku neodhodlala a vánoční strom na místním Masarykově náměstí pod náporem větru praskl. Následně musel být zlikvidován. Strom způsobil problémy i ve Staříči na Frýdecko-Místecku. „Okolo 11:45 tam vítr vyvrátil kmen stromu. Ten je nyní opřen o nedalekou budovu. Likvidujeme jej pomocí jeřábu,“ popsal mluvčí hasičů.

Kvůli počasí byly bez proudu desítky domácností na východě Čech a na Moravě. Silný vítr lámal větve stromů a ty padaly na elektrická vedení. Nejvíce tím bylo postiženo Náchodsko, Trutnovsko a Semilsko, bez problémů nebyla ani Vysočina a Svitavsko.

Počasí zkomplikovalo provoz na železnici

Silný vítr komplikoval zejména provoz na tratích na severu Česka. Kolem 8:00 spadl strom na trať z Malých Svatoňovic do Trutnova, o půl hodiny později se ze stejné příčiny zastavil provoz mezi Tanvaldem a Velkými Hamry na Liberecku a kolem 10:00 další strom zatarasil cestu vlakům mezi Jabloncem nad Jizerou a Jilemnicí na Semilsku. 

Stejné problémy železničáři zaznamenali také na severu Moravy, postupně museli přerušit provoz na trati z Mikulovic do Zlatých Hor v Jeseníkách, mezi Jakartovicemi a Mladeckem na Opavsku a Troubelicemi a Libinou v Olomouckém kraji. 

Nejvážnější problém mají železničáři mezi Starým Městem pod Sněžníkem a Hanušovicemi v Olomouckém kraji, kde kolem poledne spadl strom a vzápětí následovaly další. Aktuální informace o výlukách naleznete zde.

Sníh a špatná dohlednost v dopravě
Zdroj: ČT24

Problémy s počasím mají i jiné evropské země. V Německu si orkán Andrea vyžádal první oběť. Silný vítr a déšť u bavorské obce Strullendorf zapříčinily dopravní nehodu, při níž zemřela žena.

Události za okamžik a počasí (zdroj: ČT24)