Pražská informační služba vypoví smlouvu s ABL

Praha - Pražská informační služba (PIS) vypoví na konci ledna smlouvu na správu pražských věží se společností ABL. Dodala, že ona sama s ukončením smlouvy nesouhlasí. Plní ale zadání nového radního pro kulturu Václava Novotného (TOP 09). Firma zakázku získala před více než dvěma lety, smlouva byla tehdy kritizována. Společnost ABL vlastní bratr lídra Věcí veřejných Víta Bárty.

Novotný podle ředitelky PIS Lucie Ramnebornové považuje tehdejší tendr za netransparentní. S tím Ramnebornová nesouhlasí. „Absolutně si stojím za svým rozhodnutím,“ zdůraznila. „Trochu se bojím, že to má politický základ,“ podotkla. Dodala ale, že je manažerka a vůli svého nadřízeného splní. ABL bude po výpovědi plynout roční výpovědní lhůta, PIS se ji nebude snažit zkrátit.

Praha firmě svěřila správu sedmi památek, mezi kterými je například Prašná brána, Petřínská rozhledna nebo Staroměstská radnice. Firma za to městu platí přes 50 milionů korun ročně. Pronájem kritizovali někteří odborníci i opoziční politici. Předtím památky spravovala PIS, která je městskou příspěvkovou organizací.

Památky spravované agenturou ABL
Zdroj: ČT24

Novotný byl dlouholetým ředitelem PIS. Svoji nástupkyni kritizoval, mají například odlišné názory na způsob, jakým by Praha měla lákat turisty na návštěvu metropole. Podle neoficiálních informací z pražského magistrátu Novotný uvažuje o tom, že Ramnebornová bude muset ve funkci skončit. „O tom jsme s panem radním nehovořili,“ řekla ředitelka. Dodala, že ve své funkci již spolupracovala se třemi jinými radními, každý z nich měl podle ní odlišné požadavky.