Nebezpečí lavin v Krkonoších a Jeseníkách, silný vítr a sníh komplikují dopravu

Praha – Třetí lavinový stupeň nebezpečí dnes vyhlásila horská služba v Jeseníkách a Krkonoších. Důvodem je současný příval sněhu. Vítr a sníh také ztěžují dopravu. Silný vítr dnes zapříčinil nehodu dvou autobusů na Svitavsku a zablokování několika menších železničních tratí, na které popadaly stromy, odpoledne však už slábl, stejně jako sněhové srážky. Meteorologové však nyní varují před závějemi a sněhovými jazyky. Silničáři se zatím snaží zprůjezdnit zaváté silnice. Silný vítr a sněžení komplikovaly dopravu v České republice už ve čtvrtek. O nehodách a uzavírkách silnic se můžete informovat zde, o mimořádnostech v železniční dopravě zde.

V nejvyšších moravskoslezských horách Jeseníkách vyhlásila dnes ráno horská služba třetí lavinový stupeň z pětibodové stupnice. Znamená to značné lavinové nebezpečí. Horští záchranáři varují návštěvníky hor, aby se nepouštěli nejen do lavinových katastrů, ale i do ostatních míst mimo turisticky značené cesty, řekl šéf jesenické horské služby Michal Klimeš.

Od středy napadlo v Jeseníkách až 60 centimetrů nového sněhu. Ten se ukládá zejména na závětrných svazích ve větším množství, kde vytváří na starém sněhu nestabilní vrstvu. Může tak dojít k uvolnění lavin z nového sněhu. Zástupci horské služby upozorňují, že jde o nejzrádnější situaci. Třetí lavinový stupeň dnes vyhlásili záchranáři také v Krkonoších.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Dnes ráno na hřebenech sněžilo a dohlednost byla do 50 metrů. Vítr v nárazech na hřebenech dosahoval rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

Sněžit bude i v sobotu

Po mrazivé noci přijde zatažená sobota. V nižších polohách bude až šest stupňů nad nulou, ale od západu postupně zesílí srážky – dešťové a smíšené, na horách sněhové. Na hřebenech bude nadále foukat, rychlost větru dosáhne v nárazech až 70 kilometrů za hodinu.

Odpoledne bylo klidnější, silnice se otevřely

Na Milešovce dnes ráno foukal vítr rychlostí 82 kilometrů za hodinu, během noci ale až přes 130 kilometrů za hodinu. Během dne už se začalo počasí zklidňovat. Poryvy větru míří dále na východ, v Čechách a na severu Moravy, vítr zejména v nižších polohách zeslábl, ačkoli nadále silně fouká i na horách.

Silničáři zatím začali otevírat silnice, které dosud nedokázali zprůjezdnit. Už krátce po poledni se pro kamiony otevřel hraniční přechod Harrachov, který musel být kvůli počasí uzavřen i včera dopoledne. Některé horské silnice ale stále zůstávají uzavřeny kvůli silnému větru, který na ně vane sníh z okolí. Například silnici třetí třídy u Jestřabí v Krkonoších na Semilsku musela pod nánosem sněhu najít fréza. „Komunikace jsou zúžené, je třeba počítat s tím, že se tam mohou pohybovat turisté nebo místní obyvatelé,“ nabádal řidiče k opatrnosti provozní ředitel silničářské firmy Silnice LK Petr Šén.

Silnice pod Klínovcem
Zdroj: ČT24

Uzavřeny jsou také regionální silnice v Krušných horách – zejména v okolí Klínovce. Jde především o preventivní opatření. „Pokud je nulová viditelnost, hrozí, že tam do sebe někdo vrazí, dojde ke smrtelnému úrazu,“ uvedl vedoucí zimní údržby Karlovarského kraje Josef Bulka. Zavřené silnice dělají vrásky především provozovatelům skiareálů, kteří tvrdí, že kvůli nesjízdným komunikacím tratí statisíce korun.

Kvůli silnému větru a sněhu vznikaly nehody

Na Svitavsku ráno sjely kvůli poryvům větru do příkopu hned dva autobusy. Jeden havaroval nedaleko Litomyšle. „Autobus s dvanácti cestujícími sjel mimo silnici a uvízl v příkopu,“ řekla mluvčí svitavské policie Anna Štegnerová. Havárie se obešla bez zranění i bez škod, hasiči vůz vyprostili. Následně ale v obci Kamenec u Poličky sjel opět kvůli poryvu větru do příkopu jiný autobus. Ani v tomto případě nebyl nikdo zraněn, v autobuse byl kromě řidiče jen jeden cestující.    

Hasiči vyprošťují auto z příkopu.
Zdroj: ČT24

V Královéhradeckém kraji hasiči zasahovali od čtvrtka do dnešního rána u zhruba 25 událostí způsobených silným větrem. „Nejvíce práce měli hasiči na Náchodsku a Trutnovsku, kde odklízeli stromy a větve, které spadly na elektrická vedení nebo blokovaly silnice,“ uvedla mluvčí hradeckých hasičů Martina Žahourková. Hasiči odstraňovali popadané stromy také v okolí Harrachova, Josefova Dolu nebo ve Špindlerově Mlýně.

Na Lounsku padl ráno přes silnici strom, v Teplicích vítr až k zemi ohnul reklamní tabule u nákupního centra.

Pokud jde o situaci na železnici, popadané stromy blokují trať Horní Cerekev – Dobrá Voda u Pelhřimova, od čtvrtka zůstávají zablokované koleje také mezi Starým Městem pod Sněžníkem a Hanušovicemi v Olomouckém kraji. Stromy brání podle mluvčího ČD Radka Joklíka v průjezdu i na trati Zátoň – Kubova Huť v Jihočeském kraji. „Týká se to většinou regionálních tratí v zalesněných úsecích,“ uvedl mluvčí. O kalamitě podle něj hovořit nelze.

Na silnicích se tvoří sněhové jazyky

Na Vysočině se v noci na dnešek kvůli silnému nárazovému větru tvořily na vozovkách místy až 20 centimetrů vysoké návěje, největší problémy působily na Žďársku. Sněhové jazyky se ale v ranních hodinách tvořily i na dalších silnicích. Nesjízdné byly dnes ráno silnice na hřebeni Krušných hor. Problémy mohou řidiči čekat také na Děčínsku, kde leží na silnici uježděný sníh a tvoří se ledovka.

Sníh na silnicích a silný vítr komplikují dopravu
Zdroj: ČT24

Sněžení se nevyhnulo ani Havlíčkobrodsku, Žďársku a částem Třebíčska. V prvních ranních hodinách měli silničáři v terénu 81 sypačů a pak kvůli sněhovým jazykům i 54 traktorových radlic. Vítr se sice k ránu zklidnil, ale s možností výskytu sněhových jazyků by měli řidiči počítat i nadále, opatrní by měli být hlavně při jízdě ve vyšších polohách.

Také některé komunikace na Valašsku dnes pokrývá rozbředlý sníh nebo zbytky sněhové kaše. Na cestách v horských oblastech pak leží až sedmicentimetrová vrstva ujetého sněhu.