Ostravou kolují falešné jízdenky MHD, revizoři je nepoznají

Ostrava – Fenomén vypraných jízdenek v MHD se z hlavního města přesunul na sever Moravy. I zde podvodníci pomocí chemického roztoku upravují jízdenky, aby je mohli používat znovu. Revizoři ostravského dopravního podniku přitom falešný jízdní doklad rozeznat nedokážou. Držitelům těchto falsifikátů hrozí v Ostravě pokuta minimálně 1 000 korun, v Praze, kde se s upravenými jízdenkami kšeftuje, nikoliv.

Falešné jízdenky už nejsou doménou jenom hlavního města, rozmáhají se i v Ostravě. Dopravní podnik o nové praxi černých pasažérů ví, příliš se jí ale neobává – kontroloři prý zfalšované jízdenky bezpečně poznají. „Revizor takto nesprávně označenou jízdenku jednoznačně pozná, takže v tom nevidím velký problém,“ tvrdí mluvčí podniku Miroslav Albrecht.

Zkouška v praxi však ukázala opak. K „vyprání“ jízdenky do autobusu či tramvají stačí pouze pár kapek chemikálie. Za necelou minutu pak označení zmizí a z použité jízdenky se stane nová. Štáb ČT nechal dva takto chemicky upravené lístky prohlédnout revizory ostravského dopravního podniku, ti ale podvod neodhalili. 

Falešné doklady určil pouze jejich nadřízený. Na originální, nepoužité jízdence totiž musí být označení dvoubarevné. Na padělku se ale objeví jenom jedna barva – červená. „Revizoři jsou v záležitosti chemických reakcí školeni a musí v každém případě poznat, že k té reakci na té jízdence došlo, my samozřejmě znovu revizory na tuto skutečnost upozorníme,“ prohlásil Jaroslav Šimčík z DP Ostrava.

Ostravští padělatelé se nejspíše inspirovali v Praze, kde však podvodníci recyklované jízdenky vrací zpět do oběhu. Prodávají je především turistům. Z falšování se tak může stát byznys. Informace o tom, kde recyklované jízdenky podvedený cestující nakoupil, proto předávají pražští revizoři rovnou policii. Podle kriminalistů se v tomto případě jedná o přestupek.

Pražané pokutě ujdou, Ostravané musí platit

Podvedený cestující, kterého chytí revizor, pokutu od pražského dopravního podniku nedostane. Ostravští pasažéři ale mají smůlu, je minimálně tisícikorunová pokuta nemine. Navíc pokud by se dopravce obrátil na policii, může jízda načerno přijít až na 15 tisíc korun.

Reportáž Venduly Horníkové a Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)