Obce mají od státu hodně povinností, ale málo peněz

Černošice – Ačkoli musí radnice v Černošicích jako obec s rozšířenou působností spravovat záležitosti celého okresu Praha-západ, ministerstvo financí jí každý rok snižuje příspěvek pověřeným obcím za výkon státní správy. Starosta tvrdí, že se mu nedostává peněz na platy úředníkům, proto bude muset propouštět. Výsledkem bude omezení služeb a prodloužení front. Ministerstvo nejasně slíbilo nápravu. Pokud k ní nedojde, možná se radnice obrátí na soud.

Každý ze 120 tisíc lidí z Prahy-západ, kdo potřebuje nový občanský nebo řidičský průkaz, stráví už dnes na černošickém městském úřadě průměrně dvě a půl hodiny čekáním. Lidé si stěžují na zmatek i nedostatek parkovacích míst v okolí, podle černošického starosty Filipa Kořínka ale může být brzy ještě hůře. Ministerstvo financí neustále snižuje příspěvek na výkon státní správy, černošické radnici v posledních dvou letech klesl o deset milionů korun.

Že by na státní záležitosti šla byť jen koruna z městského rozpočtu, starosta jednoznačně odmítá. „Není možné, aby to takto malé město dotovalo. Máme velké finanční problémy,“ poukázal Filip Kořínek. Jestliže ministerstvo nepřidá peníze, začne radnice propouštět úředníky. „Někde bude hranice, kde už nebudeme schopni udržet standard služeb a lidé to bohužel pocítí,“ varoval starosta.

Ministerstvo uvažuje o tom, že Černošicím skutečně příspěvek zvýší. „V případě Černošic se správní obvod výrazně zvětšil. My o problému víme a ve spolupráci s ministerstvem vnitra ho v letošním roce chceme řešit,“ uvedl ředitel ministerského odboru financování územních rozpočtů.

Zlepšit se může situace v Černošicích, na nedostatek peněz od státu si ale stěžují i další obce s rozšířenou působností. Svaz měst a obcí jim doporučil obrátit se na Ústavní soud, pokud ministerstvo financí příspěvky nezvýší. „Jestliže si stát objedná nějakou službu, aby ji pro něj obec dělala, tak ji musí zaplatit,“ upozornil tajemník svazu Jaromír Jech.

Ministerstvo financí ale raději než za zvýšení příspěvků utratí peníze za analýzu. Chce přesně vyčíslit, kolik města výkon státní správy stojí, a zjistit, jestli některé činnosti nejsou zbytečné.