Lounská koalice se rozpadla, největší strany si nerozumějí

Louny – ODS a ČSSD si přestaly rozumět na lounské radnici. Jejich koalice se rozpadla, když občanští demokraté obvinili své dosavadní partnery z intrik a politického vydírání a spolupráci ukončili. Jablkem sváru se stalo obsazení postu šéfa strážníků, ČSSD znemožnila dohodnuté zvolení fotbalového rozhodčího Radka Příhody.

„Ve čtvrtek místní rada ODS rozhodla o tom, že budeme považovat uzavřené smlouvy za neplatné. Náš partner je považuje za neplatné už dávno,“ řekl starosta Jan Kerner (ODS). „Tou poslední kapkou bylo právě poslední zastupitelstvo a chování ČSSD, která v zákulisí tlačila na členy komise a nakonec dosáhla svého,“ dodal. Komise pro volbu ředitele městské policie doporučila Radka Příhodu, zastupitelstvo ho však především díky odporu ČSSD odmítlo.

Podle starosty slibovala ČSSD zastupitelům, že jim blízké sportovní kluby dostanou dotace z fondu hejtmanky, pokud Příhodovu volbu znemožní. „Byli jsme svědky pokusů o korupci a vydírání zastupitelů,“ uvedla ve svém prohlášení ODS.

ČSSD kritizuje botičky a studijní volno

Lídr lounských sociálních demokratů Jan Růžek tvrdí, že se strana proti Příhodovi postavila pouze proto, že v městské policii působil už šestnáct let a nebylo možné očekávat od něj změnu ve fungování sboru. Ten se podle ČSSD zabývá spíše připevňováním botiček na auta než hlídáním pořádku a bezpečnosti ve městě. Snahu o korumpování zastupitelů Růžek odmítl. „Jsou to prokazatelné lži,“ řekl.

Sociální demokraté se proti Radku Příhodovi postavili už v minulosti. Když se ukázalo, že si v práci vzal studijní volno a odjel pískat fotbalová utkání Evropské ligy, prosadila ČSSD, aby na něj město podalo trestní oznámení. Policie je odložila, ale Příhoda kvůli skandálu od strážníků odešel. Záhy se ale vrátil jako kandidát na nového ředitele.

Starosta může přijít o křeslo

Jednání o nové městské radě nebudou snadná. Starosta Kerner připustil, že ho boj o šéfa strážníků může stát křeslo. V devětadvacetičlenném zastupitelstvu má ODS, jež vyhrála v posledních volbách, sedm mandátů, ČSSD šest. Součástí koalice byla ještě Koalice pro Louny se dvěma zastupiteli.

V radě zasedali i zástupci TOP09 a Unie pro sport a zdraví. Tyto strany mají celkem osm mandátů (tři a pět), společně by tak mohly v koalici nahradit kteroukoli z největších rozkmotřených stran. V opozici je ještě šest komunistů.