Skuteč chce vlastní záchranku, kraj je proti

Skuteč – Do sporu s Pardubickým krajem se dostala Skuteč na Chrudimsku a další blízké obce. Chtějí mít vlastní stanici záchranné služby, hejtmanství je ale proti. Oblast je přitom hlavně v zimě špatně dostupná a sanitky tak nejsou schopny dodržet dojezdové časy.

Už více než rok nemá Skuteč lékařskou službu první pomoci. Oblast ale nemá ani stanici záchranné služby. Doplácejí na to pacienti v regionu, tvrdí tamní starosta Pavel Novotný (KDU-ČSL). Například hokejisté ve Skutči volali v poslední době sanitku dvakrát. Ani jednou nepřijela v zákonem stanoveném čase. Správce zimního stadionu ve Skutči Zdeněk Netolický upřesnil, že ani v jednom případě nepřijela sanitka dříve než za půl hodiny.

Do Skutče a okolí vyjíždějí záchranáři z Chrudimi nebo Hlinska. Problémy mají řidiči sanitek hlavně v zimě. „Dojezdové časy do této oblasti jsou na hraně dvaceti minut,“ říká ředitel záchranné služby Pardubického kraje Pavel Svoboda. Radnice ve Skutči už připravila pro novou stanici záchranné služby pozemek. Má vypracovaný projekt a připravené stavební povolení. Přesto kraj odmítá do Skutče záchranáře umístit. Nemá potřebných deset milionů korun, jak potvrdil radní pro zdravotnictví Martin Netolický (ČSSD).

Pokud skutečská radnice s krajem nenajde společnou řeč, chce stanici záchranné služby postavit z vlastních peněz.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)