Karlovy Vary připravují regulaci taxislužby

Karlovy Vary – V Karlových Varech se znovu mluví o zavedení maximálních sazeb i sjednocení vzhledu aut. Taxikáři jsou zásadně proti, podle nich je regulace soukromého podnikání nesmysl. Obyvatelé města, lázeňští hosté i hoteliéři si však na jejich služby stěžují. Podle radnice se ceny jízdného na stejné trase liší až o stovky procent.

Jednu trasu vyzkoušel i štáb České televize. Figurant Hynek jel nejdřív z ulice Davida Bechera na Divadelní náměstí, celkem 2,3 kilometru. První jízda stála 110 korun. Zpátky se vracel po stejné trase, jen s jiným řidičem. Druhá jízda byla o 50 korun dražší. Ve Varech si zákazníci stěžují také na příplatky v lázeňské zóně. Za vjezd do ní sice taxikáři ročně platí přes pět tisíc, podle primátora Petra Kulhánka (KOA) ale vyšší sazbu zapínají i v ostatních částech města.

„Proč by mi někdo měl regulovat ceny? Dotace na auto mi taky nikdo nedává,“ říká jeden z taxikářů. Celkem jezdí v Karlových Varech zhruba 150 taxíků. Město by chtělo zavést i jednotnou barvu a omezení jejich stáří. Magistrát chce připravit nová pravidla pro taxikáře do konce března. Platit by měla začít ještě letos v létě.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)