Škola v Košeticích se dětem s postižením rozhodně nezavírá

Košetice – Jen některé školy v Česku dokáží naplňovat myšlenku začleňování dětí s postižením do škol a školek mezi děti zdravé. Mateřská a základní škola v Košeticích na Vysočině se k nim může směle hlásit, už nyní tady v MŠ připravují děti s handicapem na školní výuku. Začlenění postižených dětí mezi zdravé totiž považují ve škole za normální.

“Do života je to velká škola, nebudou se na lidi s handicapem dívat odtažitě, je to běžná součást normálního života,“ říká ředitel MŠ a ZŠ Košetice Jaroslav Skolek. Podle slov jeho zástupkyně Bohumily Kobrlové mohou být na třídu jedno až dvě děti s handicapem, které potřebují speciální péči.

Příkladem dobré praxe může být Adélka Šimanovská, která po mozkové obrně špatně chodí a nemluví. Je ale velmi zvídavá a snaživá, a právě proto její rodiče usilují o to, aby mohla jejich dcera vyrůstat mezi zdravými dětmi. Díky košerácké školy nemusí Adélku vozit do stacionáře v Českých Budějovicích. Jejich dcera si už nyní zvyká na svoji asistentku, která jí bude pomáhat i v první třídě. Pomocníkem jsou jí komunikátor a piktogramy.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

V košetické základní škole dostane šanci i chlapec se zrakovou poruchou a škola se chce postarat i o dalšího hluchoněmého chlapce. Problémem jsou v tomto případě peníze. Pokud je škola nesežene, chlapec bude muset nastoupit do internátní školy v Praze.