Přibývá nekuřáckých restaurací, nejvíc v Praze

Praha – Počet čistě nekuřáckých restaurací a kaváren roste zejména ve velkých městech. V Praze jich je podle gastronomického serveru Lunchtime.cz 208 z celkového počtu dvou tisíc zařízení, která poskytují stravování. Před pěti lety se v metropoli nacházelo jen kolem třiceti čistě nekuřáckých podniků. Podle restauratérů se ale od té doby změnil trend a nekuřácké restaurace přicházejí do módy.

„Růst množství nekuřáckých restaurací je trend, který je sice viditelný, ale zatím není příliš velký,“ řekl manažer portálu Lunchtime.cz Jakub Šafránek s tím, že většina restauratérů otázku kouření řeší kompromisem, který současný zákon umožňuje. Tím jsou stavebně oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Obvyklý je rovněž časově omezený zákaz kouření během poledních hodin; zakázat kouření ve večerních hodinách se mnozí restauratéři obávají.

Opačná situace je na venkově, kde si drtivá většina provozovatelů neumí provoz nekuřáckého gastronomického zařízení představit. I v některých poměrně velkých městech je čistě nekuřáckých restaurací poskrovnu.

Se striktním zákazem kouření v restauracích, barech a dalších veřejných prostorách by podle nedávného výzkumu agentury Median souhlasilo 70 procent obyvatel. Cigaretový kouř si podle průzkumu nepřejí v restauracích a kavárnách dýchat hlavně ženy. Zákaz nejvíce podporuje starší generace od 55 let výše, naopak lidé do 35 let by tuto změnu příliš nevítali.