Krušnohoří zažívá velký rozvoj turistiky

Krušnohoří – Čtyři roky po vstupu Česka do Schengenu hlásí obce a města v centrálním Krušnohoří velký rozvoj turistiky. Otevřené hranice umožnily spojit řadu silnic a turistických tras. Obce investovaly přes čtyři miliony eur. Jejich dalším cílem teď je propojit lyžařské areály na obou stranách hranice.

Hned po vstupu Česka do Schengenu přímo na hranicích podepsali starostové pěti krušnohorských obcí dohodu o spolupráci. Po čtyřech letech prohlašují, že Schengen znamenal pro rozvoj regionu víc než vstup do EU. „Přeshraniční stezky, které dobudováváme, přeshraniční dvojjazyčné značení a komfort pro naše turisty jsou věci, o kterých se nám před dvaceti lety jen snilo,“ říká starosta Božího Daru Jan Horník.

Starostové přiznávají, že bez přeshraniční spolupráce by na řadu projektů ve svých rozpočtech peníze nikdy nenašli. Z evropských peněz propojili běžecké trasy, vybudovali nová parkoviště a silnice. Kromě lyžování mohou dnes turisté využít například bazén v Jáchymově, cyklodráhu v Breitenbrunnu nebo letní sáňkařskou dráhu a sportovní halu v Oberwiesenthalu.

Obce by teď chtěly pomocí lanovek a vleků propojit lyžařské areály na obou stranách hranice. Spolupracují na tom se soukromými investory. Stihnout to chtějí do roku 2020.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)