Taje, padají stromy, tvoří se náledí

Praha – Ani kalamitní počasí druhé poloviny minulého týdne s sebou nepřineslo skutečnou zimu s teplotami hluboko pod nulou. Teploty naopak pobývají nad bodem mrazu a sníh, který napadal, taje a těžkne. Pod těžkým sněhem se potom lámou stromy, z nichž některé padají na elektrické vedení, jiné na silnice. Bez proudu se tak ocitly stovky lidí. Liberečtí silničáři museli kvůli spadlým stromům dopoledne uzavřít také silnici druhé třídy z Kořenova do Vysokého nad Jizerou. Roztálý sníh však na prochladlé zemi často také namrzá, tvoří se proto náledí. V noci kvůli němu Český hydrometeorologický ústav dokonce vyhlásil varování, platilo do devíti hodin pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj. To však netrápí hory. V nejvyšších polohách přese všechno sníh nejen zůstává, ale v noci ho opět přibylo.

Varování před ledovkou platilo od večera, pominulo dopoledne. Zato relativně vysoké teploty nepominuly. Během dne dosáhnou až k pěti stupňům nad nulou, ani na horách by nemělo silně mrznout, ve výškách kolem tisíce metrů zůstanou tepoty na nule. Vítr už dnes nebude Česko trápit, bude jenom mírný. Zato je očekáván déšť, případně sněžení.

Ledovka nebo náledí trápila dnes ráno zejména severní Moravu a Slezsko. Před obzvlášť kluzkými silnicemi ale varují silničáři také v jižních Čechách. V kraji mrholí, země je studená a voda může namrzat. Na Šumavě se mohou řidiči setkat se zbytky sněhu po pluhování, někde s náledím, místy se mohou tvořit sněhové jazyky, varuje dispečink zimní služby cestářů.

Pod těžkým mokrým sněhem se hroutí stromy. V Libereckém kraji narušily dodávky energetického proudu, potmě se ocitly desítky domácností v Kořenově nebo Rejdicích. Mimo provoz bylo třináct trafostanic. Energetici závady likvidovali celé dopoledne. Protože jsou v oblasti rozšířené elektrické kotle, byli lidé ráno bez tepla, často i bez vody.

Při řízení pozor na větve

Popadané stromy zkomplikovaly také dopravu, přehradily mimo jiné silnici II/290 mezi Kořenovem a Vysokým nad Jizerou. Cestu otevřeli silničáři až krátce před polednem, když pokáceli některé náletové stromy nebo jim odřezali větvě. Podle Pavla Pospíšila, hlavního dispečera krajské společnosti Silnice LK, hrozí pády stromů či polomy kvůli těžkému sněhu i na dalších místech.

Hasiči museli dopoledne vyjet k popadaným větvím nejméně pětadvacetkrát. „Nejčastějším úsekem těchto události byla komunikace I/14 od Rokytnice nad Jizerou směrem na Mýto a dále silnice I/10 z Kořenova na Harrachov,“ upřesnila mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Problémy byly podle ní také kolem Rejdic, Vysokého nad Jizerou a ve Vítkovicích. Na horských cestách v Jizerských horách i Krkonoších, kde v noci napadlo až patnáct centimetrů sněhu, potom leží na silnicích rozježděný sníh.

Sněžilo také v Jeseníkách. „Na silnicích druhých a třetích tříd je slabá vrstva ujetého sněhu krytá posypem,“ uvedl dispečer jesenických silničářů. Podle jeho šumperského kolegy sypače ráno vyjely kvůli sněžení do horských oblastí, situace na vozovkách je obdobná jako na Jesenicku.

Sněhové a smíšené přeháňky komplikují dopravu na Valašsku a také na Vysočině. V obou regionech se po ránu staly nehody, například u Zbinohu na Jihlavsku havarovalo nákladní auto. Silničáři nabádají ve špatném počasí k opatrnosti.

Vydáno pod