Teplá zima dělá radost silničářům

Brno – Silničářům, kteří nemají na starost horské oblasti, dělá letošní zima radost. Například jihomoravská silniční správa letos jenom málokdy musí solit nebo sypat, už tak ušetřila desítky milionů oproti předpokladům. Podle krajského radního odpovědného za dopravu Zdeňka Pavlíka využijí silničáři ušetřené peníze k letní údržbě.

Náročnost zimní údržby se v různých letech výrazně liší. Letos se liší i region od regionu, zatímco v Krkonoších i dalších horách hovoří o sněhovém přívalu desetiletí a silničáři jsou v jednom kole, když musí solit, sypat, prohrnovat a často i frézovat zasněžené cesty, v nižších polohách panuje spíše podzimní počasí s teplotami kolem pěti až deseti stupňů. Sůl zůstává ve skladech a vozy zimní údržby v garážích.

Podle jimohoravského radního Pavlíka se tak mohou náklady na údržbu pohybovat v obrovském rozmezí od sedmi až do osmdesáti milionů korun za měsíc. Jihomoravští silničáři letos počítali pro zimní údržbu se 180 až 240 miliony korun, část peněz ale nakonec zřejmě využijí až v létě k důkladnějším opravám některých komunikací.

Ne každého ale teplá zima v nížinách těší tolik jako silniční správu. Například firma, která pro Břeclav zajišťuje zimní údržbu, bude mít nejméně dvoumilionový výpadek, protože její služby nejsou potřeba, poukázal místostarosta Jaroslav Parolek.