Do věznice pašovali drogy, teď si sami posedí

Příbram – Příbramský okresní soud poslal za pašování drog do místní věznice šéfa osmičlenného gangu na pět let do vězení, další dva obžalované na tři a čtyři roky. Ostatní členy skupiny bude soud projednávat samostatně. Z původně osmičlenného gangu dnes na lavici obžalovaných usedl pouze jeden člověk. Pět lidí bylo z kauzy vyloučeno k samostatnému projednávání a dva obžalované zastupovali jejich advokáti. Soudce při minulém líčení nechával přehrávat odposlechy a dnes četl listinné důkazy. Spis je přitom velmi rozsáhlý, má 6 000 stran a soudce ho do jednací síně přivezl na vozíku.

Během čtení spisu vyšlo najevo, že do něj vyšetřovatel zapomněl založit zprávu ministerstva zdravotnictví o nakládání s návykovými látkami. Soudce proto hlavní líčení přerušil a požádal ministerstvo, aby mu chybějící materiál ještě jednou doručilo.

Kriminalisté gang dopadli již předloni na jaře, museli ale vyslechnout téměř 160 svědků. Dealeři se podle dřívějších informací detektivů zabývali výrobou a distribucí zejména metamfetaminu, marihuany a opiátů, například léků Subutex či Rivotril. Gang měl podle kriminalistů přesně rozdělené úkoly, od výroby přes doručování drog za oplocení věznice až po distribuci uvnitř areálu.

Zdeněk Klouzek, soudce, Okresní soud Příbram

„Nebyla dostatečná kontrola, pronesla to většinou ve spodním prádle. Tam to předala, odsouzený si to pronesl. Anebo teda ten druhý způsob, že to prostě někdo přehodil přes oplocení.“

Jeden z pachatelů se podle obžaloby vydával za policistu - měl uniformu a služební průkaz, který si opatřil nelegálně. Kriminalisté při domovních prohlídkách zajistili zařízení na výrobu drog, pistoli, samopal, desítky mobilních telefonů a SIM karet, výpočetní techniku a digitální váhy. Na trestné činnosti se podle vyšetřovatelů nepodílel nikdo z policistů ani vězeňské služby.

Na základě odposlechů a dalších důkazů soud vyměřil nejmenší trest v délce tří let Miloslavu Mrázovi, Ondřej Jarůšek má ve vězení strávit 4 roky a šéfovi gangu Ladislavu Vacátkovi udělil soudce nejvyšší možnou sazbu pět let. Rozsudek není pravomocný a Vacátkova obhájkyně se nechala slyšet, že po dohodě s klientem to bude dál řešit.

U soudu ale také několikrát zaznělo, že selhaly kontrolní mechanismy. I podle statistik generálního ředitelství s pašováním bojuje vězeňská služba neustále. Například jen za 1. pololetí loňského roku se v českých věznicích podařila zachytit zhruba třicítka zásilek drog.

Reporáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)