Muzeum motorek odmítá platit povinné ručení za své exponáty

České Budějovice - Českobudějovické muzeum s jednou z největších sbírek historických motorek v Evropě je znovu v ohrožení kvůli exekuci. Jeho majitel Petr Hošťálek totiž považuje za absurdní, že by měl zaplatit povinné ručení za motorky, které jsou jen součástí muzea a nikde nejezdí. Jiného názoru je ale Kancelář pojistitelů, která i tyto motorky eviduje v registru jako provozuschopné a povinné ručení na ně vyžaduje.

Čtyřmístný Indián šíf z roku 1926 patřil letci Jaroslavu Maňákovi. Před válkou v něm vozil rodinu. Od 60. let ale po silnicích nejezdí a patří do sbírek soukromého muzea. Registrační značky majitel odevzdal na magistrát do tzv. depozitu. Zápis o tom má přímo v technickém průkazu. Jenže teď ho kancelář pojistitelů vyzvala, aby za stroj doplatil povinné ručení v ceně tří tisíc korun. „V tomto případě to určitě platit nebudu, protože motocykl není provozován,“ podotkl provozovatel muzea Petr Hoštálek.

Tisíce má zaplatit ještě za další tři vystavené motorky, jinak mu hrozí exekuce. „Nám se tato vozidla jevila jak registrovaná pro provoz a nepojištěna. Proto jsme také pana Hošťálka obeslali s výzvou o zaplacení,“ dodala Jana Čechová z České kanceláře pojistitelů.

Podle zástupců kanceláře chyba mohla nastat při evidenci někde na cestě mezi magistrátem a registrem. Pracovníci magistrátu se postavili za sběratele. „V době uložení registračních značek v depozitu se samozřejmě pojištění neplatí,“ upozorňuje mluvčí Magistrátu Českých Budějovic Jitka Welzlová.

Hrozba exekuce může zkřížit magistrátní plány. Radnice se původně chtěla muzea zbavit, ale na konci minulého roku otočila a projekt chce za každou cenu udržet. „Ta situace je absurdní a věřím tomu, že se všechny zúčastněné strany konfliktu dohodnou,“ dodal primátor města Juraj Thoma. V muzeu je 160 motorek, které Petr Hošťálek shromažďuje 50 let.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)