Příběh kina Centrál připomíná chmurný film před tragickým koncem

Hradec Králové - Až o šest a půl milionu korun může přijít radnice v Hradci Králové, pokud provozovatel tamního kina Centrál skončí v insolvenci, která mu právě hrozí. Radnice koupila pro kino jeden z nejmodernějších projektorů v Česku, jenže technika není napsaná na ni, ale na zadluženého provozovatele. Ten si navíc klade podmínky - techniku prý na město převede jen v případě zvýšení dotací z radnice. Požaduje téměř dvojnásobek.

Kino je městské, ale špičkový 3D projektor městu nepatří přesto, že provozující občanské sdružení koupilo techniku za 4 miliony z veřejných peněz. „Máme strach, abychom v rámci možné insolvence a konkurzního řízení o tento majetek jako město nepřišli,“ řekl pro ČT náměstek primátora Martin Soukup (ODS).

Provozovatel kina dluží 2,5 milionu, 0,5 milionu musí navíc vrátit, protože špatně použil granty. Nyní žádá město o téměř dvojnásobné zvýšení ročního příspěvku na provoz - na milion sto padesát tisíc. Navíc požaduje, aby město zaplatilo oddlužení půldruhého milionu. „Snažíme se minimalizovat náklady tak, aby kino fungovalo nepřetržitě. Nedá se to dlouhodobě valit před sebou,“ tvrdí zastupitel a ředitel kina Centrál Leoš Kučera (Doma v Hradci).

Provozovatel kina přiznává, že projektor je pro něj jakousi pojistkou před radnicí. Pokud město nepřiplatí miliony, promítačku mu třeba nepřevede. „My se musíme bránit tomu, že v momentě, kdy bychom to převedli bez nějakého právního rozboru, abychom se nedopustili třeba vyvádění majetku. To by totiž nastartovalo všechny věřitele nějakému signálu, že může jít o něco negativního,“ vysvětluje Kučera.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Podle dalšího náměstka primátora Josefa Krofty (VPM) se kino takového druhu nedá provozovat bez nějaké subvence a podpory. Soukup se ale staví výrazně proti krytí starého dluhu privátní organizace, byť neziskové, z městského rozpočtu. Kučera ale jasně říká, že pokud od města peníze nedostane, hrozí, že kino Centrál zkrachuje. Kvůli špatné kontrole přišla nedávno hradecká radnice o šest milionů, které poslala na výrobu varhan, ale nic za ně nedostala.