Vlaky v centru Prahy nejezdily, stála i trať u Přerova

Praha/Přerov – Hned na dvou klíčových železničních tazích byl omezen provoz. Až před jedenáctou dopoledne byla opět otevřena trať mezi pražským hlavním nádražím a Smíchovem, kde spadla trolej. V noci musely vlaky zpomalovat u Přerova, kde neznámý zloděj ukradl zabezpečovací kabely a vyřadil z provozu návěstidla. Břeclavsko-ostravská trať, která Přerovem prochází, byla nad ránem opět v provozu.

Výluka na důležité železniční trati v centru Prahy, po které jezdí do centra vlaky od Plzně a Berouna, postihla celou ranní špičku. Stržené trakční vedení zablokovalo všechny koleje. „V 7:29 se na Vyšehradě utrhl lokomotivě sběrač,“ popsal příčinu výluky mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. Déle než tři hodiny potom železničářům trvalo, než zprovoznili alespoň jednu ze tří kolejí.

Rychlíky a expresní vlaky na Plzeň během výluky jezdily z hlavního nádraží odklonem přes Krč. Zpoždění byla minimální, podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského nepřesáhly sedm minut. Regionální vlaky však končily na Smíchově, dále museli cestující dojet metrem nebo tramvají.

Krádež zabezpečovacího zařízení v Přerově měla sice menší vliv na provoz, jeho náhrada však byla tím nákladnější. Zloděj ukradl kabel z mostu přes Bečvu, nejprve poškodil elektrickou měděnou kabeláž o délce 60 metrů, potom odcizil dalších 420 metrů kabelu. „Tímto jednáním vyřadil z provozu 12 seřaďovacích návěstidel a čtyři výjezdová návěstidla na trati Přerov-Prosenice, Dluhonice-Prosenice a na nádraží v Přerově,“ uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Protože nefungovala návěstidla, připomínal noční provoz v Přerově dávnou minulost. Výpravčí ho řídil telefonicky. Vlaky tak jezdily, nabíraly však zpoždění. Policisté případ vyšetřují pro podezření z krádeže a poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, za což pachateli hrozí až šestiletý pobyt za mřížemi.