Rekonstrukce Svinovských mostů začíná, ochromí město na dva roky

Ostrava – Svinovské mosty v Ostravě se dnes večer částečně uzavřou. Začne jejich dlouhá rekonstrukce, během níž vznikne i terminál veřejné dopravy u svinovského nádraží. Řidičům i cestujícím městskou hromadnou dopravou však příští dva roky přinesou perné chvíle. Zprvu bude uzavřen směr z Poruby do centra, druhá polovina mostu ale bude k dispozici pouze MHD a záchranným složkám. Oficiální objízdná trasa povede velkým obloukem na dálnici D1. Alternativou může být kličkování ulicemi na Rudnou ulici. Ostravský magistrát upozornil, že cesta autem přes Svinovské mosty bude během prací až o půl hodiny delší než obvykle.

Po Svinovských mostech, které jsou součástí Opavské ulice, projíždí denně na 45 tisíc vozidel včetně MHD. Očekávaná zpoždění se promítnou do jízdních řádů autobusů a trolejbusů. Aby dopravně neutrpěli obyvatelé Poruby, zavede dopravní podnik pro obsluhu čtvrti zvláštní linku 42. Její trasa bude polookružní, povede od svinovského nádraží přes Jižní svahy a Věžičky k vozovně Poruba a přes Bajkalskou a Třebovickou zpět.

Ani zvláštní autobusová linka ale nemusí jezdit zcela bez potíží. Porubské ulice totiž pravděpodobně budou přetíženy auty, která se do nich rozjedou z uzavřených Svinovských mostů. 

Zahájení prací na Svinovských mostech je naplánováno na pátek osm hodin večer. „Ze strany zhotovitele stavby je vše připraveno. Spuštění rekonstrukce nestojí v cestě ani počasí ani jiné obtíže. Dopravní značení v podobě značek a čar na vozovkách je již v provozu a řidiči si na něj mohou zvykat ještě před avizovanou uzávěrou,“ řekl náměstek primátora Aleš Boháč.

Celá stavba by měla být hotova do jara 2013.