Na tunelovém komplexu Blanka ušetří Praha dalších 350 milionů

Praha – Při výstavbě tunelového komplexu Blanka ušetří hlavní město dalších zhruba 354 milionů korun. Uvedl to primátor Bohuslav Svoboda (ODS), podle kterého se ušetří mimo jiné na dodatečných úpravách stavby na povrchu. Cena za celou stavbu by tak mohla klesnout pod 36,7 miliardy korun, i tak ale bude částka oproti původním plánům minulého vedení města vyšší asi o osm miliard.

Podle materiálu, který projednali radní, se ušetří například na úpravě bastionů u Prašného mostu, výdechů v ulici Nad Octárnou a Nad Královskou oborou, dále na opravě Patočkovy a Střešovické ulice, Letenského náměstí, Letenské pláně a ulice Na Petřinách.   

I přes úspory ale bude komplex Blanka patřit i v letošním roce mezi nejvyšší investiční priority města. Vedení Prahy už loni na podzim rozhodlo, že finanční strop pro stavbu Blanky bude činit 36,98 miliardy korun a že bude zprovozněna nejpozději v dubnu 2014. Tunel by poté měl fungovat ve zkušebním provozu, definitivní dokončení všech prací a doplacení zakázky je naplánováno na konec roku 2016.   

Minulé vedení města pod primátorem Pavlem Bémem (ODS) tvrdilo, že tunel bude stát 28 miliard korun. Nové vedení radnice ale po svém nástupu zjistilo, že má zaplatit o deset miliard víc. Politici poté slíbili, že se pokusí dohodnout snížení ceny. Nevznikne proto takzvaný baldachýn na Letné, výtvarné ztvárnění výdechů z tunelu a zakryt nebude úsek od nového Trojského mostu po most Barikádníků.   

Stavba tunelového komplexu začala v roce 2007, délka severozápadní části městského okruhu bude po dokončení měřit skoro 6,4 kilometru. Doplní tak 17 kilometrů okruhu, které už jsou v provozu. Budování od počátku provází množství problémů. Během ražby se tunel třikrát propadl a dodavatel stavby Metrostav kvůli nehodám dostal od báňského úřadu několik pokut. Místní obyvatelé si často stěžovali na hluk nebo prašnost ze stavby.