Počasí v Krkonoších mění program lyžařům i horské službě

Krkonoše – Návštěvníkům vyšších partií Krkonoš dnes počasí nepřálo. Hory bičoval silný vítr a vířící sníh a byla taky mlha. Plány museli změnit nejenom turisté, ale i horská služba, která má u Labské boudy cvičení s lavinovými psy.

Sjezdovky na Horních Mísečkách dnes moc lyžařů nepřilákaly, celé dopoledne vál silný vítr a byla snížená viditelnost kvůli vířícímu sněhu a mlze. A tak někteří turisté krkonošskou přírodu raději sledovali z oken ubytoven a penzionů, případně hledali náhradní program: „Čteme knížky, koukáme na nějaký film, hrajeme karty nebo hry. Prostě se zabavíme.“

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Na hřebenech Krkonoš vítr v nárazech dosahoval rychlosti až 70 km za hodinu. Cvičení horské služby a lavinových psů se z terénu proto muselo na čas přesunout do Labské boudy. „Teď se probírá spíš teorie,“ uvedl záchranář Josef Matějec z Horské služby ČR.

Na delší turistické túry se vydávali jen ti největší nadšenci. „Nemám jinou volbu, protože na hory mohu jezdit tehdy, když mám volno. A to je teď. Je to dost riskantní, s dětmi bych nevyjížděl,“ ujišťují lyžaři a Zdeněk Spilka ze Skiareálu Horní Mísečky doplňuje: „Podle mě k zimě patří, že počasí není vždy slunečné. Myslím, že lidé, kteří jsou na lyžích, si to užívají i při tomto počasí.“

V platnosti zůstává výstraha horské služby před lavinami – je vyhlášen třetí stupeň z pěti. Na hřebenech Krkonoš leží až půl metru sněhu.