Sníh namrzá, hory jsou nesjízdné

Praha – Vysoká vrstva sněhu, která leží na horských silnicích, se dnes už nezvyšovala, ale zato začala namrzat. Některé horské cesty – zejména v Libereckém kraji – jsou proto sjízdné pouze s řetězy nebo ve vozech s pohonem všech čtyř kol. Silničáři se snaží komunikace zprůjezdnit. Během dne bude tát, teploty na horách se budou pohybovat mírně nad nulou. V nižších polohách se pak ukazatele teploměrů přiblíží až k deseti stupňům Celsia.

Na horských silnicích, které jejich správci nemohou solit, se vytvořily koleje hluboké místy až 30 centimetrů. Největší problémy čekají řidiče v Jizerských horách v okolí Hrabětic a směrem na Bedřichov a Karlov. Silničáři na horské silnice nasadili těžkou techniku a zledovatělý sníh stahují. Už v úterý uvolnili cestu do Horního Maxova, dnes budou práce pokračovat v oblasti Hrabětic, řekl dnes Pavel Pospíšil, hlavní dispečer firmy Silnice LK, která spravuje komunikace v Libereckém kraji. Na změklý sníh, ve kterém se mohou vyskytnout obdobné potíže, upozorňují silničáři také v Jeseníkách.

Naopak velmi tvrdý je povlak silnic na Vysočině, kde se místy vyskytuje ledovka. Zejména na Pelhřimovsku jsou proto některé komunikace takřka nesjízdné.

Vzhledem k suchému počasí se nevyskytují žádné potíže v nižších polohách. Povrchy dálnic jsou holé, suché a sjízdné bez omezení.