Okna polepšovny v Jihlavě už nevyplňují mříže

Jihlava - Polepšovna v Jihlavě je ode dneška zcela bez mříží. Po rekonstrukci už tak budova dětského domova se školou nepřipomíná vězení jako dřív. Vychovatelé se častějších útěků sice nebojí, ale i tak přijímají odstranění mříží rozporuplně.

Bez mříží budova víc zapadá do okolní architektury a lépe by se tu měli cítit děti i pedagogové. „Úspěšnost převýchovy je v těch dnešních podmínkách vyšší, než tomu bývalo kdysi,“ uvedl Radek Vovsík, ředitel Dětského domova se školou v Jihlavě.

Ještě na podzim byly podobné mříže ve všech oknech zařízení. Teď už podle ředitele nejsou potřeba a skončí ve sběru. Vystřídala je uzamykatelná okna vybavená bezpečnostními skly. Někteří vychovatelé by se ale přimlouvali za zachování mříží alespoň na několika oknech. Bránily totiž také úrazům psychicky narušených dětí. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Devatenáctiletý Josef Cejnek je nejstarším klientem domova a má ho už brzy po dokončení školy opustit. Dostal se sem za záškoláctví a experimentování s drogami. I on byl před lety s kamarádem na útěku, mříž mu v tom nezabránila. Využil nepozornosti vychovatelky při uklízení sněhu.

Odstranění mříží a rekonstrukci domova, která vyšla bezmála na 3,5 milionu korun, zaplatilo ministerstvo školství. O zrušení nebo omezení činnosti zařízení zatím nikdo neuvažuje.