Na právech v Plzni existoval kurz, kde stačily dva týdny ročně na titul

Plzeň - Mezi rychlostudenty plzeňské právnické fakulty patřily také stovky policistů, hasičů, celníků, členů vězeňské služby a dalších státních zaměstnanců. Na školu se dostali přes kurzy celoživotního vzdělávání ušité na míru, z nich se po dvou letech dalo přestoupit rovnou do vyššího ročníku řádného studia a získat bakalářský titul. Mnozí z nich ho potřebovali k výkonu své funkce. Bezprecedentní aférou na fakultě se zabývá i Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality.

V roce 2003 přijali zákonodárci nový služební zákon, který pro řadu příslušníků bezpečnostních složek znamenal povinnost dosáhnout vysokoškolského vzdělání. Není jisté, zda se podaří kdy vůbec doložit počet lidí, kteří se přes kurzy celoživotního vzdělávání dostali k titulu, stačilo jeden týden v semestru zajít do školy a po dvou letech automaticky přešli do třetího ročníku jako řádní studenti a získali titul bakalář. „Bývalé vedení toto všechno skartovalo, takže vlastně do dneška není jasné, kdo tím prošel a kdo ne,“ řekl pro ČT bývalý proděkan Fakulty právnické ZČU v Plzni Petr Bezouška.

Individuální zájemci o kurz neměli příliš šancí. „Tam bylo přijímání účastníků podmíněno rámcovou smlouvou se zaměstnavateli,“ uvedla proděkanka pro studijní záležitosti Petra Jánošíková. Zaměstnavatelé sami vybírali, kdo si vzdělání na právech může doplnit. Nejdřív ti na vyšších postech, pak se dostalo i na další.

Od roku 2003 prošlo kurzy celoživotního vzdělávání na plzeňských právech zhruba 500 lidí, mohlo jich být ale i víc. „To skutečně mělo za cíl získat určitý okruh lidí, kteří by potom vyšli vstříc v některých věcech, nebo alespoň bránili nějakému konkrétnějšímu vyšetřování,“ zdůrazňuje předsedkyně Akreditační komise ČR Vladimíra Dvořáková.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Vyšetřování kauzy zkomplikovalo plány studentům, kteří na školu nastoupili později a ještě nezískali titul. Patří mezi ně i Pavla Nácovská, která pracovala u policie 11 let jako personalistka a i ona si potřebovala doplnit vzdělání. Sama požádala o ukončení studia. Po vypuknutí kauzy kolem plzeňských práv vzdalo pochybné studium 58 lidí. Podmínky se totiž radikálně zpřísnily. Pavla Nácovská už u policie nepracuje. Chce vrátit školné 23 tisíc, a protože to škola odmítá, hodlá se bránit u soudu.