V Třeboni se jezdí zadarmo, radnice přispívá i na wellness

Třeboň - Jihočeská Třeboň šetří peněženky svých občanů. Zatímco v Táboře, Písku i v řadě dalších měst se od začátku roku zvýšilo v městských autobusech jízdné, v Třeboni jezdí lidé zadarmo. Letos dokonce už i do všech místních částí. Pro vlastní obyvatele zařídila radnice navíc i levnější vstupné do bazénu. Opozice za to vedení města kritizuje.

Peníze na lístek cestující v třeboňské místní dopravě nepotřebují. Autobusy nejezdí často. K tomu, aby obyvatele města dopravily do škol, do práce na nákupy nebo k lékaři, ale jízdní řád stačí. „Veřejná doprava je bezpečnější pro naše občany i pro návštěvníky než kdyby chodili pěšky nebo jezdili na kole,“ řekl Jiří Houdek, starosta Třeboně. Například jízda na kole ze Staré Hlíny do města je skutečně nebezpečná. Nejkratší cesta vede po této frekventované silnici, která navíc v dlouhém úseku nemá krajnice.

Autobusy místní dopravy jsou zdarma pro každého. V bazénu už ušetří jen obyvatelé města. Na lístek za sto korun dostávají z městského rozpočtu třicetikorunový příspěvek. Příspěvky na vstupné do wellness centra stojí radnici měsíčně zhruba dva tisíce korun. „Třeboň určitě není chudé město, ale peněz není nikdy na rozhazování. Celá ODS to považuje za naprosté levičáctví a nezodpovědný populismus,“ řekl Jan Váňa /ODS/, bývalý starosta, zastupitel. Podle starosty jsou tyto výdaje minimálním zásahem do městského rozpočtu. „Těch čtyři sta padesát tisíc, které dáváme na dopravu, dělá jednu desetinu procenta z rozpočtu,“ uvedl Houdek.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)