Radnice se pře s ČD o rekonstrukci chlumeckého nádraží

Chlumec nad Cidlinou - Kvůli nádraží se radnice v Chlumci nad Cidlinou dostala do sporu s Českými drahami (ČD). Stěžuje si, že budova i okolní chodníky se nacházejí v zoufalém stavu a ČD je prý slíbily opravit. Firma se k tomu ale nemá a svůj slib popírá. I když nádraží v Chlumci leží na trase mezi Prahou a Hradcem Králové a denně na něm zastavuje řada rychlíků, podle chlumecké radnice připomíná spíš konečnou stanici v zapadlém městečku.

Někdy by přitom stačilo vzít alespoň štětku s barvou a hned by nádraží vypadalo líp, stěžuje si starosta Miroslav Uchytil (KDU-ČSL). Dopisem vyzval vedení drah, aby se do Chlumce přijelo podívat. „ČD chtějí železniční stanici v Chlumci rekonstruovat. Chtěli jsme k tomu využít operační program životní prostředí, tento projekt však je v současnosti pozastavený,“ reagoval na situaci mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Samostatnou kapitolou je chodník před nádražím. Majetek města už radnice opravila, ale část patřící Českým drahám na rekonstrukci čeká. „Cítíme se poškozeni planými sliby Českých drah, protože jsme se na něčem férově dohodli,“ tvrdí starosta. Podle Šťáhlavského ale dráhy žádnou opravu neslíbily a nemají s městem v tomto směru uzavřenou žádnou dohodu. Rekonstrukce chodníku by se podle radnice dala pořídit už za 700 tisíc korun. S touto investicí ale ČD zatím nepočítají. Městu prý slíbily jen rekonstrukci podzemních sítí, což za sto tisíc korun udělaly.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)