Zákon posílá nezaměstnané na veřejné práce

Hradec Králové – Úřady práce mohou posílat nezaměstnané na veřejné služby. To je jedna z novinek v zákonu o zaměstnanosti. Pro lidi je to povinné, jinak by přišli o sociální dávky. Veřejné práce by jim měly nabídnout radnice, které za takové pomocníky státu platit nemusí.

Nepropadejte nečinnosti, vzkazuje stát nezaměstnaným. Po dvou měsících jim může Úřad práce nabídnout veřejnou službu. Podle ankety na úřadu práce se názory různí: „Když to tak bude, tak to budu muset vzít. Nedá se nic dělat, aspoň budou peníze. Je to divné: inženýr nemůže sehnat práci a půjde zametat? Proč se flákat doma, když je potřeba s něčím pomoct někde jinde?“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Veřejná služba byla zatím dobrovolná. Využívali ji žadatelé o sociální dávky, kteří je chtěli zvýšit. Od nového roku je povinná pro ty, kterým ji úřad nabídne. Určena je především uchazečům o práci, kteří jsou v evidenci déle než rok. „Spoléháme hodně právě na obce a realizátory, kteří s tím mají zkušenosti už nyní. Technické služby, různé neziskové organizace,“ uvedl ředitel Úřadu práce Hradec Králové Martin Horák.

Zákon počítá s tím, že nezaměstnaný odpracuje v režimu veřejné služby až 20 hodin týdně, nejdéle půl roku. V Ostroměři už několik lidí bez práce příležitostně zaměstnali. Na úklid by brali další. „Nemůžeme od nich očekávat nějaký extra výkon, ale určitě je to přínosem. Obec zadarmo získá nějakou pracovní sílu,“ myslí si starosta Ostroměře Tomáš Gabriel (ODS).

Na hradecké radnici zatím nevědí, kolik nezaměstnaných přijde. „V některých situacích se dají velmi dobře použít zejména při práci na úklidu, při sněhové kalamitě,“ poznamenal primátor Hradce Králové Zdeněk Fink (HDK).

Pokud nezaměstnaný nabídku veřejné služby odmítne, vyřadí ho z evidence a přijde o všechny dávky.