V únoru startují na severní Moravě dotace na ekologické kotle

Třinec (Frýdecko-Místecko) - Žádosti o dotace na nové automatické nízkoemisní kotle budou moci zájemci začít na krajském úřadu Moravskoslezského kraje podávat od počátku února. Ve společném pilotním programu Moravskoslezského kraje a ministerstva životního prostředí je připraveno 20 milionů korun. Občané se na dotace informují již nyní a kraj tak očekává, že poptávka převýší nabídku.

Obyvatelé, kteří chtějí dotaci získat, musí vyměnit staré ručně plněné kotle na tuhá paliva za nové nízkoemisní a staré kotle znehodnotit. Maximální výše příspěvku na jeden kotel je 60 tisíc korun. Podle náměstka hejtmana Miroslava Nováka si zájemci budou moci formuláře pro podávání žádostí stáhnout z internetových stránek kraje www.kr-moravskoslezsky.cz. „Příjem žádostí bude zahájen 1. února, přihlášky před tímto datem nebudou akceptovány,“ uvedl Novák. Dodal, že program poběží do doby vyčerpání vyčleněných finančních prostředků. Pokud žádost bude splňovat všechny podmínky, bude si žadatel moci pořídit nový kotel a s potřebnou dokumentací zažádat o proplacení. „Celý tento akt by neměl trvat od podání žádosti do proplacení déle než tři čtvrtě roku,“ uvedl Novák.

Dodal, že po ukončení pilotního projektu se program vyhodnotí a rozhodne se o případném uvolnění dalších financí. „Chápeme to jako pilot ze strany ministerstva životního prostředí, pakliže tak, jak se to jeví - a jeví se, že tento pilot by mohl být úspěšný, jsme připraveni i nadále hledat finanční zdroje, aby tento program mohl pokračovat,“ uvedl náměstek ministra životního prostředí Jakub Kulíšek.

Jiří Bílek ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Výměna kotlů má v kraji přispět ke zlepšení ovzduší, které patří k nejznečištěnějším v zemi i v Evropě. Proti fungování „kotlíkových dotací“ se v těchto dnech ohradily společnosti sdružené v klastru Česká peleta, které požadují, aby byl program rozšířen i o podporu kotlů na biomasu.

„Co se týká podpory obnovitelných zdrojů energie, měli jsme tady velmi významný program Zelená úsporám. Podporujeme i obnovitelné zdroje energie, ale na to jsou připraveny jiné dotační programy,“ podotkl Kulíšek.

Do kraje míří až 4 miliardy z EU

Do Moravskoslezského kraje mají v letošním roce přijít další až čtyři miliardy korun z evropských fondů na zkvalitnění životního prostředí, především ovzduší. Peníze by mohly pomoci největším znečišťovatelům s jejich ekologickými projekty. Kolik přesně úřad firmám nabídne, ukážou výsledky loňské výzvy k čerpání dotací. Ministr Tomáš Chalupa (ODS) řekl, že spolu s další podporou úřad podnikům nabídne, co nestačily vyčerpat loni. Hodnocení projektů za miliardy je podle něj složité, ministerstvo se bude ale snažit vyhodnotit výsledky loňské výzvy co nejrychleji.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)