Z ostravských univerzit bude jedna

Ostrava - Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO) a Ostravská univerzita (OU) dnes zahájily slučování. Nová vysoká škola má vzniknout do roku 2015. O jejím názvu se teprve bude jednat. Ministerstvo školství dá letos na první fázi projektu 40 milionů korun. Ostravské univerzity jsou prvními vysokými školami v České republice, které se slučují.

„Dá se říct, že slučování začíná, protože dnes jsme dostali definitivně rozhodnutí o tom, že projekt byl zahájen. Domlouvají se první schůzky, nastavení řídicích orgánů celého projektu, správní rady a vyhledání řešitelů, kteří se o to budou starat,“ řekl rektor VŠB-TUO Ivo Vondrák. Schůzky začnou už příští týden.

Náměstek ministra školství Ivan Wilhelm řekl, že finanční podpora projektu fúze ostravských veřejných vysokých škol je schválena. „Domnívám se, že můžou zvesela začít všechny práce, které budou směřovat k tomu společnému cíli. Pro první etapu uvolní ministerstvo školství pro letošní rok 40 milionů korun, což jsou prostředky, které obě vysoké školy pro tuto činnost v letošním roce plánovaly,“ řekl Wilhelm.

Zástupci obou škol už dříve řekli, že nově vzniklá univerzita by byla pravděpodobně třetí největší v zemi a určitě by měla i status výzkumné univerzity. OU má šest fakult, studuje na ní přibližně 10 tisíc studentů, VŠB-TUO má sedm fakult, orientovaných především na technické a ekonomické obory, a kolem 24 tisíc studentů.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)