Lidé rozhodují v anketě, zda budou poválečné oběti uloženy ve Ždírci

Ždírec - Spor o ostatky lidí pohřbených po válce na louce Budínka u Dobronína rozděluje další obec na Jihlavsku. Obecní úřad ve Ždírci oslovil obyvatele s anketou, jestli by souhlasili, aby se pozůstatky definitivně uložily pravě na jejich hřbitově. Starší generace se k této možnosti staví většinou negativně, naopak mladí ji spíše podporují.

Pohřbení ostatků rozděluje celé obce. Již rok a půl probíhá diskuze ohledně budoucnosti údajně ubitých Němců v Dobroníně. Nyní se hádka přenesla i do Ždírce. Lidé zde hlasují, zda lidské ostatky pochovají z místa zvaného Budínka do společného hrobu ve Ždírci. Vedení obce nechce rozhodovat samo, a tak všem svým obyvatelům doručilo do schránek anketu. Kladně hlasují většinou mladí, zásadně proti jsou naopak hlavně starší lidé a většinou potomci pamětníků války.

Názory obyvatel Ždírce:

„Nevidím důvod, proč by tady nemohli být, vždyť to byli lidé jako my.“

„Když je tedy našli, tak ať si je teď vezmou do Německa, když je tak strašně chtějí nebo je tak propagují.“

„Jak říkají skoro všichni, tak bych je nechala tam, kde je našli.“ 

V sousedním Dobroníně, kde se zakopaná lidská těla našla, se zatím neshodli, jak by měl případný hrob vypadat. Čekají na výsledky policejního vyšetřování. „My nevíme, jestli jsou to ostatky Němců, nebo někoho jiného, nicméně zastupitelstvo rozhodlo, že ty ostatky tady pohřbíme,“ říká starosta Dobronína Jiří Vlach.

Policie už od prosince neposkytuje k celému případu informace. Čeká se na výsledky testů DNA obětí a na porovnání s geny možných potomků. Vedení obce nechce zveřejňovat výsledky ankety dřív než až těsně před jednáním únorového zastupitelstva, to se ale sejde až za 6 týdnů.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)