V Mydlovarech a v Chlumci řádí traviči psů

Mydlovary/Chlumec nad Cidlinou - Jedovaté návnady opět děsí obyvatele Mydlovar na Českobudějovicku. Jen od Silvestra tam lidé našli čtyři - jedna z nich už zabila psa, další dva se přiotrávili. Stejné nástrahy se tam již v minulosti objevily a obsahovaly zakázaný prudce jedovatý karbofuran. Podobný problém řeší i pejskaři z Chlumce nad Cidlinou. Po městě někdo rozházel párky, ve kterých jsou granule zatím neznámého složení.

Nástrahy se v Mydlovarech objevily už několikrát, vypadají pokaždé stejně - jde o párek nebo kus jiné uzeniny. „Do kabanosu je vyříznutá díra a vnitřek je celý vysypaný takovými fialovými krystalky,“ popisuje Inka Poláková, jejíž pes jednu z otrávených návnad našel. „Podezřelé návnady jsme zajistili a odeslali na odbornou expertizu,“ uvedla mluvčí českobudějovické policie Regina Tupá.

Strach v obci roste. Lidé si tu hážou do schránek varovné letáky. Kdo ale nástrahy po obci roznáší, nikdo neví. Atmosféra houstne, lidé se podezřívají navzájem. „Dříve jsme si mysleli, že to dělají myslivci, ale dnes je to už rozházené v místech, kudy vysloveně chodí pejskaři,“ říká jedna z obyvatelek Mydlovar.      

Reportáže Veroniky Kabátové a Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Dospělého člověka může zabít čtvrt lžičky karbofuranu, pro desetikilového psa jsou smrtelnou dávkou pouhé dva gramy. „Nemůže se postavit na končetiny, projevuje se u něj průjem, zvracení, výrazně slintá,“ popisuje příznaky otravy veterinářka Lucie Míková.

Procházek se psy se začínají obávat také obyvatelé Chlumce nad Cidlinou. Podivné nástrahy se tu objevily ve čtvrti nedaleko vlakového nádraží, v místech, kudy denně projdou desítky pejskařů. Jedná se o párky, ve kterých jsou granule červené barvy. Radnice varuje, má podezření na otrávené návnady. Jasno bude až po chemickém rozboru. „Mám představu, že to udělal někdo, kdo už odmítá vyhýbat se neustále hovínkům na chodníku,“ myslí si chlumecký strážník Miroslav Krojidlo.

Otrávené párky z Chlumce nad Cidlinou
Zdroj: ČT24

Otravu zvířete zatím strážníci hlášenou nemají. Doufají, že je to tím, že se návnady podařilo včas najít. „Toxický účinek některých preparátů se může projevit až za několik dní,“ varuje ale zvěrolékař Miroslav Pavlíček. Někteří obyvatelé Chlumce už ze strachu odvezli své čtyřnohé miláčky na několik dní ke známým nebo příbuzným mimo město.