Ostrava má nové komunitní centrum pro děti a mládež

Ostrava - Po šesti měsících se v Ostravě-Hrušově znovu otevřelo nízkoprahové centrum pro děti a mládež. Občanské sdružení Vzájemné soužití se tak snaží organizovat volný čas především romským dětem. Chce je ochránit před drogami nebo kriminalitou.

Tři měsíce připravovalo občanské sdružení Vzájemné soužití nové komunitní centrum v Hrušově. Šedesátka dětí, která jej každodenně navštěvovala, se tak konečně dočkala svých kroužků – malování, fotbalu nebo asi nejpopulárnějších tanečních. O program dětí se tady starají tři vedoucí a i s jejich pomocí vznikla v centru dokonce kapela, která hraje tradiční romskou hudbu. „Pracuji s nimi osm let, ovládají už veškeré hudební nástroje a vystupují i na veřejnosti. Teď jsme byli v Praze, v Národním divadle,“ říká sociální pracovník komunitního centra v Hrušově Zdeněk Tišer. „Máme tady klubovnu, kde bude zřízen kadeřnický kroužek, počítačovou učebnu, místo pro doučování, videoprojekci, stolní hry, tenis a doučování vaření,“ prozradila vedoucí centra Renata Gažiová.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Komunitní centrum v Hrušově je nejstarší, které občanské sdružení Vzájemné soužití provozuje, a loni oslavilo desetileté výročí. Muselo se ale přestěhovat z budovy bývalé školy do jiné části čtvrti, kde žijí nejen Romové. „Doufám, že sem budou chodit děti všech barev pleti. Pomůže to ke zlepšení soužití,“ přeje si Kumar Vishwanathan z OS Vzájemné soužití. Komunitní centrum nebude ale sloužit jen dětem. Pro dospělé jsou připraveni sociální pracovníci, kteří jim pomůžou například s právními problémy.