Zima obhlíží nížiny, Česko klouže a zapadá sněhem

Praha – Zima, které se dosud náramně zalíbilo na horách, se rozhodla zamířit i do nižších poloh. Meteorologové varují celé území Česka před náledím, a to pro dnešek i sobotu, nejvíce kluzko má být v noci a nad ránem. Navíc fouká a sněží. Vítr může být nebezpečný na horách, kde může dosahovat rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. Hrozí proto tvorba sněhových jazyků i závějí. Sníh se začal objevovat i v nižších polohách, řidiči by měli být při cestách po republice opatrní a do hor nevyjíždět bez zimních pneumatik a řetězů. Nejvážnější situace nastala po poledni v Ústeckém kraji, stoupání nad Chomutovem zatarasily uvázlé kamiony. Potíže se vyskytly také na železnici, když na tratě začaly padat stromy. Jeden dopoledne přehradil i hlavní trať z Prahy na Kolín, mimo provoz byla tři hodiny. O nehodách a uzavírkách silnic se můžete informovat zde, o mimořádnostech v železniční dopravě zde.

Na celém území republiky hrozí během dneška a sobotního dopoledne náledí. S největším rizikem je třeba počítat v noci. Výstraha platí pro všechny kraje. V celém Česku bude také sněžit, ačkoli v nižších polohách budou zprvu srážky smíšené. V sobotu už však může zbělat celá země.

K tomu je ale třeba přičíst silný vítr, který na horách v nárazech dosáhne až 90kilometrové rychlosti. Meteorologové proto upozornili také na možnost tvorby sněhových jazyků, na horách i závějí. Teploty se budou dnes pohybovat kolem nuly nebo velmi mírně nad ní, zítra už mohou klesnout i pod bod mrazu.

Silnice kloužou, na horách jsou zaváté

Silnice na ochlazení rychle zareagovaly a na řadě míst už začaly namrzat. Často hustě sněží a tvoří se sněhové jazyky. Je tomu tak například na Šumavě i v jejím podhůří v Plzeňském a Jihočeském kraji. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, na Jindřichohradecku, Strakonicku a Písecku leží na vozovkách nižších tříd vrstva ujetého sněhu. Vyplývá to z informací jihočeské správy a údržby silnic. Na silnicích se stala zejména během odpoledne řada nehod.

Při havárii školního autobusu u Voďnan na Strakonicku se odpoledne lehce zranily tři děti. Řidič dostal smyk a sjel s autobusem do příkopu, řekl policejní mluvčí Milan Bajcura. Mimo komunikaci sjel také autobus v Třeběticích na Jindřichohradecku, nikdo se při nehodě nezranil. Od dnešního rána evidovali policisté v Jihočeském kraji více než tři desítky havárií. „Vlivem prudké změny počasí se silnice změnily v kluziště, mnohé komunikace byly rázem špatně či zcela neprůjezdné,“ řekl Bajcura.

Před náledím na silnicích varují silničáři v Jizerských horách, Krkonoších a Orlických horách. Liberečtí správci dopoledne bojovali především s nesjízdnou krkonošskou silnicí z Jablonce nad Jizerou do Vysokého. Před polednem už byla průjezdná, náledí se ale vytvářelo na některých komunikacích třetí třídy. Kvůli sesunutému svahu potom musela být v regionu uzavřena silnice, která spojuje Železný Brod a Bozkov, cestu se však podařilo rychle zprovoznit. Kvůli následkům noční bouřky dopoledne nejezdila lanovka na Ještěd. Dopoledne byly největší problémy na silnici třetí třídy z Jablonce nad Jizerou do Vysokého, kde bylo náledí zhruba na 4,5 kilometru dlouhém úseku a tvořily se tam kolony. Náledí se objevilo i na silnici třetí třídy ve Skuhrově na Jablonecku nebo ve Smržovce.

 V Královéhradeckém kraji se mohou vyskytnout potíže i na hlavních tazích na Trutnovsku, kde sice není náledí, zato je pokrývá rozbředlý sníh. V horách to klouže a tvoří se sněhové jazyky. Silničáři Pardubického kraje potom varují před náledím nejenom v Orlických horách, ale také na Svitavsku, Poličsku a Moravskotřebovsku.

Úklid sněhu
Zdroj: ČT24

ZIMA NA ŽELEZNICI

Kromě kamenů padají na železnici i stromy. Jeden přehradil nejvytíženější tah v zemi, trať z Prahy do Kolína. Potrhal troleje, vlaky se proto musely zastavit. Jednu ze tří kolejí železničáři zprovoznili před jedenáctou hodinou, zbylé dvě k poledni. Celé dopoledne proto jezdily dálkové vlaky odklonem přes Lysou nad Labem a nabíraly až dvouhodinová zpoždění.

Na železniční trať spadla skála.
Zdroj: ČT24

V Krušných horách není hlavním problémem náledí, nýbrž silné sněžení a závěje. K jejich tvorbě přispívá intenzivní vítr, jehož síla dosáhla na Milešovce ke 104 kilometrům za hodinu. Vážné potíže se vyskytly ve stoupání z Chomutova na Horu Svatého Šebestiána. Vítr na státní silnici I/7 navál sníh, v kopci proto uvázly kamiony. V Ústeckém kraji je nesjízdná také silnice mezi Výsluním a Kryštofovými Hamry. Se sněhovými přeháňkami by řidiči měli počítat i na horském úseku dálnice D8 mezi Ústím nad Labem a hranicemi s Německem. V Karlovarském kraji i v nižších polohách dopoledne pršelo, k poledni se ale situace uklidnila. Policie však zaznamenala vysoký počet nehod.

Moravské hory jsou zatím sjízdnější, avšak i zde sněží. „Cesty udržované chemicky jsou v nižších polohách holé a mokré, v horských oblastech leží na cestách slabá sněhová vrstva. Sněží na Červenohorském sedle a Ramzové,“ řekl dispečer jesenické správy silnic. Proti náledí pomohla i včasná aktivita silničářů, kteří byli v terénu i v noci a intenzivně sypali.