Dětská opencard nebude

Praha – Děti ve věku od šesti do deseti let, které chtějí cestovat pražskou MHD zdarma, si nebudou muset pořizovat opencard, kterou by potvrzovaly svůj věk. Se zavedením dětských opencard počítal magistrát, který však ustoupil odporu rodičů. Dětem tak nadále postačí jakákoli průkazka s datem narození.

Podle mluvčího organizace ROPID Filipa Drápala se budou moci děti mladší deseti let prokázat například dokladem od kteréhokoli dopravce, postačí i průkazka od sportovních klubů, bude-li obsahovat fotografii, datum narození dítěte a razítko. Pokud už rodiče dětem opencard pořídili, mohou děti používat i tu. Pokud malý cestující žádný průkaz mít nebude, zaplatí však poloviční jízdné. Děti do šesti let budou mít i nadále MHD zdarma bez povinnosti prokazovat svůj věk. Děti ve věku od deseti do patnácti let mají nadále možnost pořídit si opencard a za 120 korun si na ni nahrát čtyřletý kupon.

Kartu opencard má téměř milion lidí, zatím je však použitelná především jako tramvajenka a průkazka do knihovny. Je také možné získat na ni slevy. Projekt především v počátku provázely problémy a nevýhodné smlouvy. Protikorupční policie loni obvinila pět úředníků z pražského magistrátu, všichni čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku.