Ze staroměstského orloje zmizely 4 sochy, opravují se

Praha – Restaurátoři sundali z fasády staroměstského orloje první čtyři sochy určené k opravě. Jde o postavy Marnivce, Lakomce, Smrtky a Rozkoše-Turka. Obnova proběhne ve dvou etapách, za měsíc se do restaurátorské dílny dostanou zbylé čtyři plastiky - Filosofa, Anděla, Hvězdáře a Kronikáře. Odborníci opraví praskliny dřeva, obnoví zlacení a vyretušují barvy. U pohyblivých soch se zaměří i na správné fungování mechaniky, potvrdil to správce orloje Petr Skála. Hodiny se ale na věži nezastaví, kompletní pak bude orloj nejpozději 15. března.

Věž orloje bude bez horních soch zhruba měsíc. Správce orloje dnes spolu s restaurátory sňal z plošiny nejprve dvojici soch se jmény Marnivec a Lakomec, poté následovala Smrtka a Rozkoš, které stojí na pravé straně astronomických hodin. Nejprve odstranili ochranné sítě a pak plastiky zavěšené na hácích sundali dolů, zabalili do molitanu a naložili do auta. „Celá akce trvala zhruba tři čtvrtě hodiny a počasí nám přálo,“ řekl Skála bezprostředně po sejmutí soch.

Orloj by měl být kompletní asi za dva měsíce

Po dokončení opravy se první čtyři sochy vrátí na orloj a restaurátoři do ateliéru převezou zbylé čtyři dolní sochy - Filosofa, Anděla, Hvězdáře a Kronikáře. Orloj by měl být kompletní zhruba za dva měsíce. Sochy umístěné na jižní fasádě jsou vystaveny extrémním povětrnostním podmínkám. Kvůli značnému poškození byly celkově opraveny už v roce 1999. Od té doby se pravidelně kontrolují v restaurátorských dílnách. Obnovu budou podle Skály v příštích letech potřebovat i kamenické části orloje, kalendářní deska a astronomické hodiny.

Plastiky jsou ve dvojicích umístěny po stranách astronomických hodin a kalendářní desky orloje. Horní sochy jsou oživovány zároveň s pohybem apoštolů. Smrtka tahá za provaz a vyzváněním zahajuje pochod apoštolů. Kývá na Turka, který kroucením hlavy výzvy odmítá. Lakomec pokyvuje hlavou, potřásá měšcem v ruce a hrozí holí. Vedlejší Marnivec se zálibně prohlíží v zrcadle. Všechny sochy jsou kopiemi.

Loni v dubnu restaurátoři opravovali interiér staroměstského orloje a mechanismus stroje. Orloj se kvůli tomu na tři týdny zastavil. Do dílny tehdy putoval i zlatý kohout, který se po zásahu znovu začal hýbat.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod